Деактивирана бомба у Кобленцу

Успешно деактивирана бомба из Другог светског рата пронађена прошле недеље у немачком граду Кобленцу. Претходно из града евакуисано више од 45.000 становника.

Огромна бомба из Другог светског рата пронађена прошле недеље у немачком граду Кобленцу данас је успешно деактивирана, пошто је из града евакуисана половина становника, саопштили су ватрогасци.

Портпарол ватрогасне службе Кобленца Бајко Брајтбарт је рекао да ће становници града бити евакуисани док друга граната пронађена у близини не буде била деактивирана контролисаном експлозијом.

Због плана демонтирања, из Кобленца је евакуисано око 45.000 становника који живе у кругу од 2 километра од места где је бомба пронађена, што је једна од највећих евакуација немачког становништва у вези са заосталим бомбама откако се 1945. године завршио Други светски рат.

На сигурно је пребачено и 700 пацијената и целокупно особље две болнице, као и затвореници и чувари из локалног затвора. Главна железничка станица и неколико хотела у њеној близини затворена су за саобраћај.

Ово је највећа евакуација у немачкој послератној историји.

Надлежни су око бомбе изградили привремену брану, сачињену од 350 врећа са песком. Током демонтирања је било ангажовано 2.500 полицајаца, ватрогасаца и медицинских службеника.

Бомба, тешка 1,8 тона, једна од највећих из ратног арсенала британске краљевске авијације, откривена је после 65 година, захваљујући паду водостаја током рекордно сушног новембра. Због ниског водостаја, поред ове, пронађене су још четири неекслодиране бомбе из Другог светског рата.

Кобленц је био седиште оперативног центра немачке војске током Другог светског рата и више пута је био мета напада британских и америчких бомбардера. У ваздушним нападима уништено је 87 одсто града.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 06. дец 2011, 08:38) - anonymous [нерегистровани]

To se zove . . .

... eho rata!

(недеља, 04. дец 2011, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

Bomba

Moj otac je radeci na zeleznici u nemackoj nasao jednu isto tako veliku bombu u okolini Vircburga, samo tad nisu evakuisali grad od 500.000 stanovnika. Doslo je nekoliko novinara odradili posao sa novine, a mineri deaktivirali bombu i pa, pa. Sto se sad dize tolika medijska paznja oko ove.

(недеља, 04. дец 2011, 16:48) - anonymous [нерегистровани]

bum

ne daj boze da rokne !