Читај ми!

Реакције на победу Николића

Страни званичници и бројне дипломате поручили Томиславу Николићу да сада има прилику да докаже своју посвећеност европској Србији о којој је говорио. Победа Николића на председничким изборима у Србији у многим светским медијима оцењена је као изненађење.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј и председник Комисије Жозе Мануел Барозо честитали су изборну победу Томиславу Николићу и изразили очекивање да ће Србија остати на европском путу.

Желимо успех председнику Николићу у суочавању са изазовима који му предстоје и у одговору на огромна очекивања српског народа у вези са привредним растом и просперитетом, каже се у заједничком саопштењу двојице председника.

Како се наводи, председник Николић сада сноси нарочиту одговорност да обезбеди да Србија добије стабилне и функционалне институције.

Ван Ромпеј и Барозо су констатовали да је српски народ на изборима дао јасну подршку европски оријентисаној политици владе и указали да руководство сада има јак мандат да настави са таквом политиком и направи следећи корак на европском путу – отпочињање преговора о придруживању, када испуни неопходне услове.

Снажно охрабрујемо председника Николића да настави у том правцу, поручили су европски лидери и упозорили да предстојећи изазови од њега захтевају висок степен државничке свести.

И висока представница ЕУ за спољну полтику Кетрин Ештон честитала је Николићу избор за председника и поручила да је потребно брзо образовање владе која ће радити на економским реформама и евроинтеграцијама.

Она је навела да је "Србији потребна снажна влада и парламентарна већина за остваривање економског напретка и европских интеграције којим српски народ тежи" што, како је оценила, "није могуће без тешких реформи и политичке храбрости"

И председник Европског парламента Мартин Шулц честитао је изборну победу новом председнику Србије Томиславу Николићу, рекавши да се нада да ће Србија остати на путу европских интеграција.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је одржавање другог круга избора који су протекли без нерегуларности и додао да треба поштовати вољу грађана Србије.

Другачије мишљење има шеф групе социјалиста и демократа у Европском парламенту Ханес Свобода који је оценио да избор Томислава Николића за председника Србије представља "корак уназад на путу ка Европској унији".

Сједињене Америчке Државе честитале су Николићу избор за председника и поздравиле реафирмацију његове посвећености европској будућности Србије, саопштила је америчка амбасада у Београду.

"Поздрављамо поновну потврду посвећености новоизабраног председника Николића европској будућности Србије и охрабрујемо га да конструктивно сарађује са будућим премијером и владом у постизању овог циља, а посебно када су у питању регионална стабилност и конструктивни однос са Косовом", наведено је у саопштењу достављеном Танјугу.

Сједињене Државе ће наставити да снажно подржавају циљ Србије да постане члан ЕУ, и посвећени смо раду са лидерима Србије како би помогли да Србија стигне до тог циља, навела је амбасада.

Позив Николићу да настави европски пут

Француска је позвала новоизабраног председника Србије да настави пут приближавања Србије Европској унији и унутрашње реформе, у првом реаговању на победу Николића на председничким изборима у Србији. Француска је, такође, поздравила то што су избори протекли у "добрим условима".

Победа Томислава Николића на председничким изборима у Србији у многим светским медијима оцењена је као изненађење. Осим медија, бројне дипломате поручиле су Николићу да сада има прилику да докаже своју посвећеност европској Србији о којој је говорио.

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле, поводом председничких избора у Србији и победе Томислава Николића, изјавио је да је одлучујуће да Србија остане на европском путу.

Министар спољних послова Аустрије Михаел Шпиделегер честитао је Николићу победу на председничким изборима и оценио да му је "то прилика да докаже своју посвећеност европској Србији о којој је говорио".

Црногорски премијер Игор Лукшић, честитајући на победи на председничким изборима у Србији, рекао је да очекује да ће две државе наставити да граде добре односе.

Председник Црне Горе Филип Вујановић рекао је да "сваку демократски исказану вољу грађана треба поштовати". Он је Томиславу Николићу пожелео да оствари програм због којег му је поверен мандат.

Милановић: Очекујем и даље добре односе

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је поводом победе Томислава Николића да је то воља бирача коју треба поштовати и изразио уверење да ће Хрватска имати добре односе са суседима.

И хрватски председник Иво Јосиповић упутио је данас честитку новоизабраном председнику Србије у којој је изразио наду у даље развијање интензивне сарадње две државе.

Јосиповић је, како се наводи у саопштењу из његовог кабинета, истакао да Хрватска остаје посвећена подстицању свестраних добросуседских односа са Србијом, укључујући давање пуне подршке њеној интеграцији у евроатлантске организације.

Председник Словеније Данило Тирк честитао је Николићу изборну победу, додавши да се нада да ће Словенија и Србија наставити да развијају пријатељске односе.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је да се званична Москва са поштовањем односи према избору српског народа и поручио да руско-српска сарадња има сигурну будућност.

Косовска председница Атифете Јахјага позвала је новоизабраног председника да "нађе храбрости и предузме кораке на успостављању добрих и мирољубивих односа са Косовом".

У саопштењу из Јахјагиног кабинета достављеном агенцији Бета додаје се да је избор новог председника Србије ствар избора грађана, односно "избор једне суседне државе са којом би Косово градило коректне суседске односе".

У својој анализи избора, Би-Би-Си је навео да су гласачи одлучили да казне Демократску странку и Тадића лично, окривљујући их за лоше стање српске привреде и велику корупцију. Британски јавни сервис даље наводи да, иако је политичку каријеру почео као радикални националиста, Николић данас делује као насмејани старији човек који воли да шета по шуми и пече шљивовицу.

Победа Томислава Николића је велико изненађење, али и изборни земљотрес у Србији, оценили су хрватски медији резултате другог круга председничких избора. Јутрањи лист нагласио је Николићеву изјаву да са Хрватском жели добар однос. "Хрвати, не бојте се, бићемо у добрим односима" пише на насловној страници.

Реч америчких аналитичара

Нови председник Србије Томислав Николић наставиће да води земљу ка чланству у Европској унији, али ће на том путу водити мање предусретљиву политику према бриселским захтевима од оне која је до сада вођена, сматрају вашингтонски аналитичари.

Потпредседник Кејто института Тед Карпентер оцењује да ће се то посебно видети у односу Николића према захтевима Немачке, да Србија у једном тренутку прихвати независност Косова, што он види као неформалан захтев за чланство Србије у Европској унији.

Бивши амбасадор САД у БиХ, а сада професор на Џорџ Мејсон универзитету, Ричард Каузларић, изјавио је да је сигуран да ће САД, као и ЕУ, настојати да одрже добре односе са Србијом, која има новог председника.

"Као што је ОЕБС рекао, избори су били фер, и народ у Србији може да буде поносан због тога. Српски народ је рекао своје, а на нама ван Србије је да видимо како ће се ситуација даље развијати", истакао је Каузларић.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво