Читај ми!

Николић председник после заклетве

Почетком следеће недеље одлука када ће и пред којим сазивом парламента Томислав Николић положити заклетву, каже Славица Ђукић Дејановић. Председник има две могућности – да положи заклетву пред старим скупштинским сазивом или после верификације мандата посланика новог сазива.

Мандат новоизабраном председнику Србије Томиславу Николићу почеће да тече од момента полагања заклетве пред Скупштином Србије, а једна од његових првих дужности биће да предложи мандатара за састав будуће владе.

Републичка изборна комисија има рок 96 сати од затварања бирачких места да саопшти и у Службеном гласнику објави резултате другог круга председничких избора, што ће, затим, новоизабраном шефу државе омогућити да положи заклетву и тиме отпочне петогодишњи мандат.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је да ће почетком следеће недеље бити донета одлука када ће и пред којим сазивом парламента Томислав Николић положити заклетву.

"Ноћас смо се договорили да почетком следеће недеље одлучимо кад ће и пред којим сазивом парламента, старим или новим, Томислав Николић положити заклетву", рекла је Славица Ђукић Дејановић агенцији Бета.

Према њеним речима, председник Србије има две могућности – да положи заклетву пред старим скупштинским сазивом, који је још актуелан, или да положи заклетву после верификације мандата посланика новог сазива.

Нови сазив парламента треба да буде конституисан до 9. јуна, а нова влада изабрана у наредна три месеца.

Славица Ђукић Дејановић је указала да ће конститутивну седницу парламента, којој ће председавати најстарији посланик, заказати пошто буду објављени званични резултати другог круга председничких избора, што очекује у четвртак.

"У овој недељи нећу заказати конститутивну седницу. Вероватно у следећој", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Председник државе ступа на дужност полагањем заклетве пред посланицима Скупштине Србије.

Текст заклетве гласи:

"Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности".

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво