Читај ми!

РИК: Николић 49,55, Тадић 47,30 одсто

На основу 99,34 одсто обрађених бирачких места, Томислав Николић освојио 49,55 одсто гласова, а Борис Тадић 47,30 одсто, саопштио РИК.

Председнички кандидат Српске напредне странке Томислав Николић освојио је 49,55 одсто гласова, а кандидат коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић 47,30 одсто, привремени су резултати које је саопштила Републичка изборна комисија са обрађених 99,34 одсто бирачких места.

Према тим резултатима, 46,37 одсто грађана је искористило своје бирачко право, док је неважећих листића било 3,15 одсто.

Портпарол РИК-а Миодраг Петровић рекао је агенцији Бета да би изборни материјал са 90 бирачких места на Косову, који је пребачен у Рашку и Врање, требало да стигне у РИК данас после 18 сати.

Гласови бирача из Косовског, Косовско-поморавског и Призренског округа, пребројани су рано јутрос. За председничког кандидата Томислава Николића гласало је 51,17 одсто, док је Тадића подржало 46,54 одсто бирача из тог дела Покрајине.

На северу Косова и у Пећи за Томислава Николића гласало је 61,54 одсто, а за Бориса Тадића 35,32 процента.

РИК ће објавити коначне резултате јучерашњих председничких избора у року од 96 сати од затварања бирачких места, најкасније у четвртак 24. маја до 20 сати.

Посматрачи ОЕБС-а оценили су да је други круг председничких избора у Србији био регуларан и да је протекао у атмосфери отворености и јаког такмичарског духа.

"Дан избора је протекао у реду у сваком смислу - од идентификације бирача до бројања гласова", оценио је специјални координатор Посматрачке мисије Парламентарне скупштине ОЕБС-а Матео Мекачи.

Посматрачи су забележили да су учесници имали једнаке могућности за вођење кампање у којима је бирачима понуђена могућност избора две различите политичке опције.

Како су навели на заједничкој конференцији међународних посматрача, медији су бирачима представили широку палету ставова и мишљења, али је недостајало аналитичко праћење избора.

Како се гласало по градовима

Томислав Николић убедљиво је победио у Чачку, Лучанима и Ивањици, речено је у РИК-у након што су обрађени подаци са свих бирачких места у тим градовима.

У Чачку је Николић добио 57,1 одсто гласова, а Тадић 39,2 одсто гласова. У Ивањци Николић је добио 67,7 одсто гласова, а Тадић 30,1 одсто. У Лучанима је Николић добио 57,9 одсто гласова, а Тадић 39,3 одсто.

Николић је освојио 58,38 одсто гласова бирача у Крушевцу, а Тадић 38,53 одсто, саопштила је Градска изборна комисија.

У другиом кругу избора за председника на подручју Зрењанина, Борис Тадић је добио 25.039 гласова или 49,18 одсто, док је за Томислава Николића гласало 24.334 бирача или 47, 8 одсто, саопштио је ГИК.

У Врању кандидат Српске напредне странке Томислав Николић добио је 57 одсто гласова, док је Тадић добио 40,2 одсто.

Тадић је, међутим, победио Николића у Трговишту, једној од најсиромашнијих општина у Србији. Према подацима Општинске изборне комисије, Тадић је добио 8,52 одсто гласова више од Николића.

У Топличком округу председнички кандидати Томислав Николић, односно Борис Тадић победили су у по две општине округа. Николић је однео најубедљивију победу у општини Куршумлија где је од укупно 52 победио на 51 изборном месту. У општини Блаце Николић је освојио 3.260 гласова, док је Борис Тадић добио 2.604 гласа.

Тадић је био бољи у општини Житорађа са освојених 4.128 гласова, 215 више од Николића. Разлика у гласовима била је најмања у општини Прокупље где је Тадић добио 56 гласова више од Николића.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво