Читај ми!

Томислав Николић председник Србије

Кандидат СНС-а Томислав Николић победио је у другом кругу председничких избора са 49,8 одсто гласова, показује коначна процена Цесида. Борис Тадић освојио 47 одсто гласова. Укупно је гласало 46,3 одсто уписаних бирача. Николић рекао да Србија неће скренути са европског пута, као и да ће заштитити народ на Косову и Метохији. Тадић честитао Николићу победу.

23.20 - РИК: На основу 75,92 одсто обрађеног бирачког материјала, Томислав Николић освојио 49,76 одсто гласова, а Борис Тадић 47,15 одсто. Одзив 46,80 одсто. 

22.07 - Коначна процена Цесида: Томислав Николић освојио је 49,8 одсто гласова у другом кругу председничких избора, а Борис Тадић 47 одсто. 

22.02 - РИК: На основу 52, 51 одсто бирачких места Томислав Николић води са 50,21 одсто гласова, док Борис Тадић има 46,77 одсто.

21.43 - Борис Тадић честитао Томиславу Николићу победу.

21. 35 - Цесид: На основу 97 одсто узорка, Томислав Николић води са 49,8 одсто, док Борис Тадић има 47,0 одсто.

21.30 - Томислав Николић рекао је да је, захваљујући грађанима Србије, победио на председничким изборима и захвалио свима који су гласали. Србија неће скренути са европског пута и браниће територијални интегритет, рекао Николић и додао да жели да буде председник свих грађана.

21. 25 - Цесид: На основу 92 одсто узорка, Томислав Николић води са 49,7 одсто, док Борис Тадић има 47,1 одсто.

21. 15 - Цесид: На основу 88 одсто узорка, Томислав Николић води са 49,9 одсто, док Борис Тадић има 46,9 одсто.

20.58 - Цесид: Томислав Николић води са два процента разлике испред Бориса Тадића.

20.57 - Александар Вучић објавио да је Србија добила новог председника Томислава Николића.

20.55 - Цесид: На основу 72 одсто узорка, Томислав Николић има 49, 4 одсто, а Борис Тадић 47, 4.

20.40 - Цесид: На основу 50 одсто узоркованих бирачких места, води Томислав Николић са 49,4 одсто, а Борис Тадић има 47,7.

Кандидат Српске напредне странке Томислав Николић победио је у другом кругу председничких избора са 49,8 одсто гласова, показује коначна процена резултата избора које је објавио Цесид. Кандидат листе "Избор за бољи живот" Борис Тадић освојио је 47 одсто гласова изашлих бирача. Укупно је гласало 46,3 одсто уписаних бирача.

 

Томислав Николић је у четвртом покушају постао председник Србије. 

И пре објављивања коначне процене, Николић је прогласио победу и поручио да Србија неће скренути са европског пута, као и да ће заштитити народ на Косову и Метохији.

"Постоји божија правда", рекао је Николић у првом обраћању новинарима у Изборном штабу СНС-а и додао да је победио захваљујући народу Србије.

Лидер напредњака је, после објављивања коначне процене резултата, поручио да у Србији више не сме да буде непријатеља, већ само политичких супарника и додао да ће од сутра "сви поново бити пријатељи".

"Разговарао сам са пријатељима и многима који су покушавали да обезбеде победу другој страни. Ми ћемо од сутра поново бити пријатељи, зато што не желим да у Србији буде непријатеља, може да буде само политичких супарника, али не и непријатеља", навео је Николић.

"Желим нормалну Србију у којој ће једног дана и СНС и мене да победи бољи од нас", рекао је Николић.

Николић је навео да је имао разговор и са Борисом Тадићем који је, како је објаснио, личио на њихове старе разговоре, као и да је имао "куртоазни разговор" са лидером СПС-а Ивицом Дачићем.

На питање да ли је Јоргованка Табаковић још увек кандидат за премијера, одговорио је: "Мислим да ће она да буде премијер."

Николић: Имаћу добре односе са свима у региону

Новоизабрани председник Србије најавио је да ће имати добре односе са председницима свих држава у региону и најавио да ће посетити Москву, Брисел и Вашингтон.

"Имаћу добре односе са председником Републике Српске Милорадом Додиком и другим председницима државе у региону, јер се са људима који воде државе и народе, односи не граде на личним симпатијама", рекао је Николић на конференцији за новинаре.

Навео је да он, као Шумадинац, "нема генетске предиспозиције" да мрзи Хрватску и да је потребно "само да Хрватска покаже да је заслужила" да буде чланица ЕУ и да реши питање протераних Срба и њихове имовине.

Николић је истакао да је Црна Гора држава са којом Србија сада има лошије односе него са Хрватском.

"То је мени неприродно. У Црној Гори живи много грађана који се изјашњавају као Срби и њима треба омогућити најбоље услове за живот, а њиховој деци најбоље услове за напредовање и на томе ћу интензивно радити и са влашћу и са опозицијом у Црној Гори", рекао је Николић.

Најавио је и да ће тражити састанак са немачком канцеларком Ангелом Меркел, јер је "Немачка главни савезник Србије".

Николић је додао да је прихватио позив Јединствене Русије да 25. маја говори на конгресу странке Владимира Путина у Москви и да би "драге воље" отишао на тај конгрес.

Честитка Бориса Тадића

Председнички кандидат листе "Избор за бољи живот" Борис Тадић честитао је Томиславу Николићу на победи.

"Победа је била фер и заслужена и желим му срећу у обављању ове врло тешке дужности", рекао је Тадић у првом обраћању јавности по објављивању резултата.

Лидер ДС-а рекао је да неће бити нови премијер, а да ће од сутра почети разговори о коалицијама и формирању нове владе.

Није желео да спекулише да ли ће бити кохабитације јер, како каже, формирање владе неће зависти само од Демократске странке.

Тадић истиче да није разочаран због изборног пораза, јер је свестан да је то увек била могућност.

"За нама су тешке четири године. Живели смо у условима који су потпуно ванредни у економском смислу и бикло је логично да сва одговорност иде ка председнику Србије", објаснио је Тадић.

Грађанима Србије Тадић је поручио да подрже европске интеграције, а свим политички чиниоцима да задрже досадашња стратешка опредељења.

Гласачи у Србији по десети пут бирали су првог човека државе. Устав Србије предвиђа да се избори за председника одржавају сваке пете године.

Функцију председника Србије до сада су обављали Слободан Милошевић, Милан Милутиновић и Борис Тадић.

Према Уставу, председник Србије надлежан је да представља државу у земљи и иностранству, проглашава законе, предлаже парламенту кандидата за премијера, предлаже носиоце функција, поставља и опозива амбасадоре, прима акредитивна и опозивна писма дипломатских представника, одлучује о помиловањима и одликовањима.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво