Читај ми!

Предах уочи финала

Предизборна тишина пред други круг председничких избора почела у поноћ и траје до недеље у 20 сати кад се затварају бирачка места. У том пероиду забрањена је изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата.

После више од два месеца кампање, следи предах од конвенција, скупова, обећања, порука, пошто је у поноћ почела предизборна тишина пред други круг председничких избора, која ће трајати до недеље у 20 сати кад се затварају бирачка места.

До тада је забрањена изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата.

На сам дан гласања, у недељу, од 7.00 до 20.00 дозвољено је објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали, али не и њихове изјаве.

Током изборне тишине дозвољено је и емитовање информација о излазности грађана и спотова надлежних републичких органа и невладиних организација у којима се грађани упућују у које време и на који начин могу да гласају.

Док је на снази изборна тишина, на бирачком месту и 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Уколико се та одредба не поштује, бирачки одбор се, по закону, распушта, а гласање понавља.

У другом кругу председничких избора учествују председнички кандидат коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић, који је у првом кругу освојио 25,31 одсто гласова, и кандидат коалиције "Покренимо Србију" Томислав Николић, који је добио подршку 25,05 одсто бирача.

Право гласа има 6 милиона 770.013 бирача, а после другог изборног круга за председника Републике биће изабран кандидат који добије највећи број гласова.

Када се у Србији претходна два пута бирао председник, у другом кругу 2008. године изашло је готово 70 одсто бирача, односно седам одсто више него у првом кругу.

Пре осам година, у другом кругу председничких избора излазност је била мања од 50 одсто, односно само пола процента већа у односу на први круг.

Излазност на општим изборима, одржаним 6. маја, била је 58,7 процената.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво