Читај ми!

Партијске менице

Партије први пут морају да поднесу гаранције да ће, у случају да не освоје довољан број гласова на изборима, вратити новац из буџета. Кампања је скупа, па неке странке узимају банкарски кредит.

Неки политички лидери, на раније изборе излазили само да би узели новац из буџета за кампању, што је била лака зарада, јер лош изборни резултат нису морали да правдају. Међутим, партије први пут морају да поднесу јемство да ће, у случају да не освоје довољан број гласова, вратити новац из буџета.

Све партије које су предале изборне листе Републичкој изборној комисији најавиле су да ће за кампању користити средства из државне касе. Како би добиле део колача, Министарству финансија морају да положе гаранције. 

Секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић објашњава да гаранције служе управо да би она средства која су дата, ако странке не пређу један одсто односно 0,2 oдсто за странке мањина, могла да буду наплатива.

"То су банкарске гаранције, могу бити готова средства, хипотеке над непокретностима. То је новина које ће Министарство финансија по процедури реализовати", додаје Одаловић.

Српска напредна странка уверена је да ће бити на цени током изборног циклуса, па је за трошкове кампање подигла кредит, који лично гарантује шеф странке.

"Гарантујем својом кућом, мојим станом. Имаћемо финансирање први пут откако постојимо као странка на месечном нивоу по броју освојених посланика. Тај новац улажемо у рате којима враћамо кредит", истиче лидер СНС-а Томислав Николић.

Неке странке још калкулишу. Радикалима ће јемство бити уштеђевина од милион евра.

Дејан Мировић из СРС-а каже да су средства која је та странка добила за изборе пренесена у Комерцијалну банку. "Та средства су нам јемство за подизање кредита у Комерцијалној банци од 80 милиона динара и употребићемо их за кампању и још 20 милиона из буџета", додаје Мировић.

Влајко Сенић из УРС-а каже да ће људи који се баве финансијама у странци одлучити о облику у којем ће положити гаранције министарству.

Банкарске позајмице странкама нису забрањене законом, али упућени оцењују да оне неће бити јефтине, јер је углавном реч о краткорочним и кеш кредитима. Све зависи од тога како ће банке проценити клијента и њихову способност да отплате кредит.

Стручњаци: Странке повлашћене

Генерални секретар Удружење банака Србије Верољуб Дугалић напомиње да исти услови важе за сва правна лица. Нема погодности, бенефиција, нижих камата. Према његовим речима, за банку је партија само клијент.

Поједини стручњаци подсећају да банке имају могућност да важним клијентима дају повољније услове од редовних.

Аутор сајта Каматица Душан Узелац наводи да су политичке странке у повлашћеном положају, баш због тога што су оне ту на власти, или претендују на власт. "Држава је фирма која не може да пропадне, и зато оне то сматрају добром инвестицијом", оцењује Узелац.

У РИК-у очекују двоструко краћу изборну листу него на прошлим изборима када их је било 22. Верују да ће јемство за новац из државне касе и скупо прикупљање потписа многе поколебати.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво