Читај ми!

Локални и покрајински избори

Славица Ђукић Дејановић расписала локалне изборе за 6. мај. Покрајински избори биће, такође, одржани 6. маја, саопштио председник Скупштине Војводине Шандор Егереши. Одлука о расписивању избора објављена вечерас у "Службеном гласнику".

Председница републичког парламента Славица Ђукић Дејановић расписала је локалне изборе за за 6. мај. Истог дана биће одржани и избори за посланике Скупштине Војводине, саопштио је председник покрајинског парламента Шандор Егереши.

Одлуке о расписивању избора за одборнике скупштине општина, скупштина градова и града Београда за 6. мај, објављена је вечерас у најјновијем броју "Службеног гласника".

Рокови за изборне радње почињу да теку од дана ступања на снагу тих одлука, односно њиховим објављивањем у "Службеном гласнику".

Закон прописује да избори за одборнике морају да буду спроведени најкасније 30 дана пре истека мандата актуелним одборницима. Од расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45 дана, ни више од 60 дана.

Председница Скупштине расписала је накнадно локалне изборе у још четири општине у Србији, саопштено је из Кабинета Славице Ђукић Дејановић. Те општине су Врњачка Бања, Књажевац, Пријепоље и Рума.

"На основу Закона о локалној самоуправи стекли су се услови да председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић распише локалне изборе у још четири општине: Врњачка Бања, Књажевац, Пријепоље и Рума, за 6. мај 2012. године, на дан када се одржавају и остали локални избори", наведено је у саопштењу.

Ђукић Дејановић је раније данас навела да избори неће бити одржани у оним општинама у којима локалним самоуправама није истекао мандат. Избори неће бити одржани у Аранђеловцу, Бору, Кули, Врбасу, Ковину, Косјерићу, Неготину, Оџацима.

На Косову и Метохији неће бити одржани избори у Приштини, Пећи, Лепосавићу, Косовској Митровици и Новом Брду.

"У складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Влада Републике Србије ће, у сарадњи са Унмиком, предузети све неопходне радње у вези са изборима на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија", изавила је Славица Ђукић Дејановић.

Председница парламента позвала је грађане да на изборе изађу у великом броју како би допринели "да се у нашим срединама изабере таква локална самоуправа која ће се најбоље старати о интересима свих суграђана".

"Посебно ме радује што ће после ових избора, по први пут, међу одборницима у сазивима свих локалних самоуправа, трећина бити одборнице, жене", истакла је председница Скупштине.

Покрајински избори

Егереши, који се обратио грађанима на шест језика који су у службеној употреби у Војводини, позвао је грађане покрајине да искористе грађанско право и обавезу и изађу на биралишта и дају глас странци, групи грађана или појединцу по својој вољи и избору.

"Позивам све на коректну и културну изборну кампању, на борбу аргументима и програмима, а не вређањима", рекао је Егереши.

Председник актуелног сазива покрајинског парламента поручио је грађанима Војводине да су они једини који имају то право да одлуче ко ће у следећем мандату добити прилику да их представља у покрајинској скупштини и додао да ће од збира гласова на изборима зависити одлука већине, односно ко ће у наредном мандату водити Владу Војводине.

Избори у Војводини спроводе се по комбинованом изборном систему, у складу са одлуком о избору посланика. По тој одлуци, од укупно 120 посланика у Скупштини Војводине, 60 се бира по пропорционалном, а 60 по већинском изборном систему.

Такав систем у Војводини успостављен је како би свака од 45 општина и градова у Војводини имала бар по једног представника у посланичком дому, односно да би кандидати мањинских националних заједница имали већи изглед да буду изабрани.

Избори у Београду 

Председник Скупштине града Београда Александар Антић расписао је за 6. мај изборе за одборнике у 15 градских скупштина општина, али не и за општине Земун и Вождовац, где су локални парламенти формирани 2009. и нема правног основа да одборницима буде скраћен мандат.

Антић је локалне изборе у београдским општинама расписао на основу Статута града Београда, у коме је прецизирано да "изборе за одборнике скупштине градске општине расписује председник Скупштине града".

Антић је на конференцији за новинаре рекао да изборе није расписао у Земуну и Вождовцу, где мандати одборницима трају и да не постоји правни основ да им тај мандат буде скраћен.

Он је подсетио да је локални парламент у Земуну формиран у првој половини, а на Вождовцу крајем 2009. године.

"Мислим да треба размотрити у наредном периоду таква законска решења која ће омогућити да се локални избори на територији читаве Србије и Београда одрже у истом дану", рекао је Антић, додајући да ће рокови за изборне радње тећи од објављивања одлуке о расписивању, што очекује данас

Претходно је председник Србије Борис Тадић расписао парламентарне изборе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво