Читај ми!

Расписани парламентарни избори

Председник Србије Борис Тадић расписао је за 6. мај изборе за Народну скупштину Србије. Избори ће бити прилика да се још једном афирмише демократија, а да грађани изаберу бољу будућност, поручио Тадић. Одлука о расписивању избора објављена вечерас у "Службеном гласнику".

19.30 - Одлука о расписивању избора објављена је вечерас у "Службеном гласнику", тако да су од овог датума почели да теку рокови за изборне радње.  

Председник Србије Борис Тадић расписао је парламентарне изборе за 6. мај.

Одлука председника Тадића о расписивању избора

Председник је поручио да ће избори бити прилика да се у Србији још једном афирмише демократија, а да грађани изаберу бољу будућност.

"Избори су увек свечани тренутак, годинама и деценијама смо се борили да успоставимо демократију у Србији, али данас имамо другачију атмосферу и верујем да у изборном процесу можемо да се објединимо око централних стратешких циљева", рекао је Тадић новинарима.

Избори ће, како је истакао, бити још једна прилика за афирмацију демократских принципа и прилика да грађани Србије себи и другима докажу да је њихова држава земља слободе.

Грађани ће, како је додао, имати прилику и да учврсте институције, а влада би требало да се формира одмах по зашетку изборног процеса како би се што пре ухватила у коштац са тешком ситуацијом.

"Будућа влада мораће да доноси тешке и комплексне одлуке како би обезбедила бољу будућност за грађане", поручио је Тадић.

Он је позвао грађане да изађу на парламентарне изборе и још једном својим гласом потврде демократски карактер нашег друштва, и да начине избор за бољу будућност.

Тадић је политичке странке које ће учествовати на изборима позвао да промовишу своје програме и афирмишу демократију.

Одлука о расписивању избора за народне посланике објављена је вечерас у најновијем броју "Службеног гласника". Рокови за изборне радње почињу да теку од дана ступања на снагу тих одлука, односно њиховим објављивањем у "Службеном гласнику".

Ово су девети парламентарни избори од увођења вишестраначја у Србији.

Предаја изборних листа до 21. априла

Политичке странке од данас па до 21. априла могу Републичкој изборној комисији да доставе изборне листе, а РИК објављује збирну листу пет дана касније, 26. априла.

Републичка изборна комисија има три дана да прогласи коначне резултате избора, што значи до 10. маја, и од тада тече законских 30 дана за конституисање парламента. Крајњи рок за нови сазив скупштине је 9. јун, а за избор нове владе 8. септембар.

Парламентарни избори биће спроведени по измењеном Закону о избору народних посланика, којим је укинута бланко оставка посланика, а уведено је правило да најмање трећина кандидата на изборној листи морају бити жене.

Политичке партије после избора неће моћи да одређују који ће кандидати за посланике ући у парламент, јер ће се мандати делити по редоследу са изборне листе, почев од првог на листи.

На предстојећим изборима, први пут од увођења вишестраначког система, биће коришћен јединствен бирачки списак као електронска база података.

Претходни избори одржани су 11. маја 2008. године, на којима су учестовале 22 изборне листе, од којих је било 10 мањинских.

За мањинске листе не важи цензус од пет одсто за улазак у парламент, већ природни праг који зависи од броја изашлих, а на претходним је било потребно око 15.000 гласова за једно посланичко место.

Избори за 250 посланика Скупштине Србије одржавају се по пропорционалном изборном систему с једном изборном јединицом на територији целе земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво