Читај ми!

Хаг тражи имена сребреничких жртава

Тужилаштво Хашког трибунала обавезано да одбрани Ратка Младића достави све податке о жртвама у Сребреници. "Одлука судског већа је изузетно важна и то је био и циљ нашег поднеска", рекао за Интернет портал РТС-а Младићев адвокат Бранко Лукић.

Претресно веће Хашког трибунала наложило је јуче тужилштву да до 1. новембра достави одбрани бившег команданта ВРС списак са подацима свих жртава за које тврди да су убијени у Сребреници, потврдио је за Интернет портал РТС-а Младићев адвокат Бранко Лукић.

Суд је, иначе, одбио приговор одбране на валидност саме форме оптужнице, али је и донео одлуку о обелодањивању података о жртвама.

У саопштењу за јавност судског већа, које води случај Малдић, каже се: 

"У засебној одлуци Веће је одбацило захтев одбране којим се оспорава форма оптужнице због недовољне идентификације жртава, починилаца, датума и локација.
Веће је закључило да није неопходно да тужилаштво даје додатне спецификације у оптужници, али да би морало, уколико посједује такве податке, да их достави одбрани. Веће је наложило тужилаштву да поднесе списак с идентификационим информацијама о жртавама у овом предмету до 1. новембра 2011. године".

Адвокат Лукић сматра да је одлука суда изузетно важна и да ће, по том основу, хашко тужилаштво морати да достави тачне податке о жртвама које се Младићу стављају на терет.

"То је био и циљ нашег поднеска. Одбрана је тражила да се доставе тачни подаци о убијенима, како бисмо могли да приступимо истрази ко су ти људи, да ли су заиста убијени, ако јесу, где и када", каже Лукић за наш портал.

Лукић истиче да је према наводима Тужилашптва у Сребреници убијено 7.000 људи, али и додаје да ће оваквом одлуком тај број морати да буде тачно утврђен.

Суд је јуче, такође, одбио предлог тужилаштва да оптужница против Младића буде раздвојена, односно да му се за геноцид у Сребреници суди у посебном процесу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво