Читај ми!

Убиство код Ораховца

Александар Путник из Велике Хоче убијен је ноћас, а његов син Добрица је тешко рањен, док су излазили из ресторана "Бурими" у месту Зрзе, недалеко од Ораховца. Министарство за Косово и Метохију саопштило је да је убица "неидентификовани Албанац" и затражило да истрагу преузме полиција Еулекса.

У месту Зрзе код Ораховца ноћас је пуцано у оца и сина, Александра и Добрицу Путника из Велике Хоче. Педесетједногодишњи Александар умро је у болници у Призрену од последица рањавања, док његов двадесетпетогодишњи син Добрица није животно угрожен.

"Добрица је чекао оца у колима, а након десет минута отац је изашао из кафане и на њега је пуцано. Затим је Добрица изашао из кола, покушао оца да увуче у кола, али је и на њега пуцано", рекла је Добричина супруга Милица, пошто га је обишла у болници.

На 500 метара од кафане, Добирца је ударио у стуб поред пута. Пронашли су га продавци паприка, Албанци, који су позвали Хитну помоћ и полицију.

Александар је, како кажу у Великој Хочи, убијен са три метка из пиштоља, а његов син је погођен хицима из ловачке пушке. Тело убијеног Александра Путника се налази на обдукцији у Приштини.

Срби су, у оближњем албанском селу Зрзе, куповали поврће за зимницу. Мештани Велике Хоче и Ораховца кажу да данашњи инцидент доказује колико им је ограничена слобода кретања.

Мотив убиства, како кажу представници косовске полиције, за сада није познат. Регионални портпарол косовске полиције Хазир Бериша рекао је да је на Александра и Добрицу Путника, у непосредној близини ресторана у којем су претходно боравили, пуцао за сада непознати нападач, преноси Танјуг.

Међутим, у саопштењу Министарства за Косово и Метохију наводи да се да је на њих пуцао "непознати Албанац" у близини ресторана "Бурими" око 1.30 часова.

"На Александра Путника пуцао је за сада неидентификовани Албанац у ресторану, након чега је његов син, на кога је пуцано из ловачке пушке и који је погођен у руку и раме, покушао да побегне према свом аутомобилу", наводи Министарство за Косово и Метохију.

Званичник косовске полиције Хазир Бериша рекао је да је на месту убиства извршен увиђај и да је полиција претресла неколико објеката у потрази за починиоцем убиства.

Министарство за Косово и Метохију тражи да истрагу, због неповерења српске заједнице у Косовску полицију, преузме Еулекс полиција.

У саопштењу Министарства најоштрије се осуђује убиство и рањавање и захтева се да се, због личне безбедности, рањени Добрица пребаци из призренске у болницу у северној Косовској Митровици. То су претходно затражили и рођаци рањеног младића.

Председник општине Ораховац Маријан Шарић рекао је да Срби у том делу Косова и Метохије већ 12 година живе у страху. "Ово је још један у низу инцидената и напада који нам јасно стављају до знања да нисмо заштићени", истакао је Шарић.

И Министарство за Косово и Метохију у саопштењу наглашава да је министар Горан Богдановић више пута од почетка избијања кризе на северу Космета упозоравао Еулекс и Кфор на инциденте и нападе на Србе јужно од Ибра. Међутим, ниједан од тих напада није расветљен, нити су починиоци пронађени и кажњени, закључује се у саопштењу.

У Ораховцу и Великој Хочи живи око 1.000 Срба. У последњих 12 година убијено је 68 особа, а Александар Путник је 69. послератна жртва.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво