Hајобимнија пресуда у Србији

Пресуда земунском клану, написана на хиљаду страна, сутра ђе бити прослеђена Тужилаштву, оптуженима и њиховим браниоцима. То је најобимнија пресуда написана у Србији.

Чланови земунског криминалног клана терете се за 18 убистава, три отмице и два терористичка напада. Све стране у поступку на пресуду могу да се жале Врховном суду Србије.

Пресуда је написана за мање од 7 месеци од завршетка суђења. Судија Милимир Лукић појединачно је анализирао све доказе и одбрану оптужених, без обзира на то да ли их је прихватио. Детаљно је образложена свака изречена казна, олакшавајуће и отежавајуће околности. На суђењу је саслушано 79 сведока и 25 вештака.

"То је био велики професионални и лични изазов и дао сам све од себе. Овакав посао не би било могуће завршити без изузетне помоћи стручних сарадника и администрације Посебног одељења за борбу против огранизованог криминала. Посао не би био успешно окончан да тужилаштво и МУП нису добро радили", рекао је за Блиц судија Лукић.

Пресуда је подељена за свако кривично дело, а онда је за свако кривично дело утврђено чињенично стање и мотив, тамо где је могао да буде установљен, а затим дата правна оцена. Занимљиво је да пресуда садржи сва предвиђена решења која се налазе у Кривичном законику.

Портпарол специјалног суда Маја Ковачевић рекла је да пресуда није једна од најобимнијих, него сигурно најобимнија која је икада отишла из суда у Србији.

"Tо је обиље материјала, то су на десетине хиљада страна транскрипата о изведеним доказима, а образложење пресуде захтева да се анализира сваки доказ који је изведен на суђењу", истакла је она.

Пресуда је дупло обимнија од оне за убиство премијера Зорана Ђинђића, чије је образложење судија Ната Месаровић написала на 446 страна.

Припадници земунског криминалног клана осуђени су на укупно 465 година затвора.

Максималне, четрдесетогодишње казне затвора добили су Милорад Улемек, Милош Симовић, Владимир Милисављевић и Сретко Калинић. Клан се, поред осталог, терети за убиства браће Шљукић, Зорана Ускоковића, Бранислава Лаиновића, Жељка Шкрбе и Ненада Баточанина, за отмице Милије Бабовића, Сувада Мусића и Вука Бајрушевића и бомбашке нападе на фирму Дифенс роуд и седиште Демократске странке Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи