Читај ми!

Сведок описао стрељање муслимана

Припадници добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана и "Бели орлови" које је предводио "Македонац" убили 29 муслимана, у пролеће 1992. године код Братунца, рекао сведок оптужбе на суђењу Радовану Караџићу, Суад Џафић.

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Трибуналом у Хагу, сведок оптужбе Суад Џафић описао је како су српске паравојне снаге у пролеће 1992, код Братунца, стрељале муслимане што је он преживео.

Џафић је сведочио да су 21. маја 1992. код села Нова Касаба припадници добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана и "Бели орлови" које је предводила особа звана "Македонац", убили 29 муслимана, а да су он и још двојица преживели.

Међу убијенима су, по речима Џафића, били његов рођени брат и многи други рођаци.

Тадашњи председник Републике Српске оптужен је, између осталог, за прогон муслимана и Хрвата из 20 општина широм БиХ, а тим кривичним делима су, поред протеривања, обухваћена убиства, незаконито притварање и мучење.

Џафић је сведочио да су га, заједно са још 30 муслимана, из села Витковићи, српске паравојне снаге аутобусом одвезле из полицијске станице у Братунцу до Нове Касабе.

Петорицу малолетника оставили су у власеничком притвору, а осталима су, пре поласка, одузели новац и документа, рекао је сведок, прецизирајући да је то наредио "Македонац" за кога је чуо да је био "из Вуковарског диверзантског одреда" и да је претходно убијао притворене у основној школи у Братунцу.

Међу паравојницима који су пратили аутобус, идентификовао је припаднике Ражнатовићеве паравојске, "Беле орлове" и његовог "комшију" Перу Митровића.

Када су стигли до Нове Касабе, према речима Џафића, "Македонац" је муслиманима наредио да, у групама од по четири-пет, излазе на задња врата аутобуса.

"Како су који излазили и кретали преко њиве, одмах је пуцано на њих. Ја сам био у последњој групи, заједно са мојим братом и рођацима. Изашао сам, чуо наредбу да трчимо преко њива, а онда сам осетио неку топлину и пао сам", испричао је Џафић у судници.

Према Џафићевим речима, док је лежао, чуо је Перу и "Македонца" како се препиру, да није требало то да чине ту, поред главног пута, а да су онда кренули да траже преживеле.

"Поред мене је лежао мој брат, био је још жив. Кад су рекли: 'Један ти кркља тамо', ја сам зажмирио и заћутао, мислио сам да ће доћи до мене. Међутим, дошли су до мог брата и дотукли га", рекао је Џафић.

Исељавање муслимана из Витковића

Сведок је изјавио и да је локална српска територијална одбрана 18. маја 1992. иселила муслимане из његовог села Витковићи, рекавши им да "више не могу да живе ту".

Заједно са другим мушкарцима из села, Џафић је потом три дана био притоврен у полицијској станици у Братунцу, где су их српски паравојници тукли и злостављали на други начин.

На почетку унакрсног испитивања, оптужени Караџић, који се брани сам, сведоку је рекао да "саосећа" с њим због патњи које је преживео.

На сугестију Караџића да је, према документу МУП РС, полиција покушала да спречи убиство муслимана у Новој Касаби, Џафић је узвратио да "није приметио никакав такав покушај".

Пре Џафића, који је 100. сведок на суђењу Караџићу, претресно веће је саслушало исказ заштићеног сведока оптужбе КЏ-603.

Сведок је изјавио да је видео како српске снаге 2. јуна 1992. у нападу на село Друм код Власенице убијају 10 тамошњих муслимана. Сугерисао је да су жене и деца одведени у логор Сушица и да су пуштени тек кад су потписали изјаве да ће напустити своје домове и отићи на територију под контролом Армије БиХ.

КЏ-603 је сведочио да је преживео захваљујући припадници српских снага Славици Митић која га је, заједно са још двојицом мушкараца, послала у аутобус са женама и децом.

Током унакрсног испитивања, Караџић је сведоку предочио да је у ранијим изјавама рекао да је Славица Митић убила бар тројицу муслимана у Друмовима. Сведок је, међутим, то негирао, не дајући јасно објашњење. 

Суђење Караџићу, оптуженом за геноцид у Сребреници и још осам босанских општина, за артиљеријске нападе на Сарајево и узимање особља УН за таоце, наставља се сутра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво