Читај ми!

"Београд филм" оштећен за пет милиона евра

МУП поднео кривичну пријаву против више функционера "Београд филма" због сумње да су злоупотребили службени положај, фалсификовали службене исправе, утајили порез и прали новац.

Припадници Управе криминалистичке полиције поднели су кривичну пријаву против више особа због злоупотребе службеног положаја, фалсификовања службене исправе, утаје пореза и прања новца приликом приватизације "Београд филма", чиме су то предузеће и акционаре оштетили за око пет милиона евра.

Због злоупотребе приликом приватизације "Београд филма", председник Управног одбора тог предузећа Никола Ђивановић (50) из Београда, такође и власник и директор фирме "Лајт блу трејдинг Бахамас", која управља пословањем фирми са Кипра "Зиросум партнерс", "Дунуре Венчерес" и "Винкулум партнерс", налази се у истражном притвору Посебног одељења Вишег суда.

У притвору се, такође, због злоупотреба у приватизацији, налази члан УО и заступник "Београд филма" Вук Валчић (38) из Београда, који је оснивач и директор Зависног привредног друштва "Беобана".

Власник фирме "Ју-кријкос" и ланца спортских кладионица "Макс Бет" Саша Марчета (38) из Зрењанина налази се у притвору због давања мита и непријављеног организовања игара на срећу.

Кривичне пријаве поднете су и против директора "Београд филма" Мирослава Ценића (57), техничког секретара Весне Талијан (47), књиговође Јадранке Докмановић (44) и пословне секретарице директора "Београд филма" Данијеле Радошевић (37).

Оштећени и мали акционари

Осумњичени Ђивановић је са осталим осумњиченим радницима "Београд филма" 2008. године Марчети продао некретнине у власништву "Београд филма" - биоскоп "Балкан" за три милиона евра које је Марчета стекао нелегалним радом кладионица "Макс Бет".

Ђивановић није приказао ту продају у пословним књигама "Београд филма", а да би то прикрили, основали су зависно привредно друштво "Беобан" у чији капитал је унета некретнина - биоскоп "Балкан".

Потом су фирму "Беобан", на основу лажног уговора, продали кипарској фирми "Зиросум партнерс", чијим је пословањем управљао осумњичени Ђивановић.

Крајем 2010. године, Ђивановић је, уз помоћ осталих осумњичених, за 1,4 милиона евра продао остале некретнине "Београд филма" - биоскопе "Звезда", "20. октобар", "Одеон" и "Слобода" фирмама "Дунуре венчерс лимитед" и "Винкулум партнерс" са Кипра, чијим радом је он управљао.

Осумњичени су најпре формирали зависна привредна друштва "Беозвезда", "Беооктобар", "Беоода" и "Беослобода" у чији капитал су, поред основног улога, унети поменути биоскопи, потом их продали фирмама са Кипра, али новац од продаје није уплаћен привредном друштву "Београд филм".

Осумњичени Ђивановић је оштетио предузеће "Београд филм" за износ од 4,1 милион евра, а мањинске акционаре за 956.842 евра, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво