Читај ми!

Харадинајев пут оружја

Рамуш Харадинај контролисао путеве оружја из Албаније ка Косову, рекао Зоран Стијовић на суђењу некадашњем премијеру Косова. Бивши командант Главног штаба ОВК-а Бислин Зирапи потврдио наводе Стијовића. Српско тужилаштво за ратне злочине најављује изношење новооткривених детаља стравичних злочина почињених на Косову.

Сведок оптужбе на суђењу Рамушу Харадинају, бивши припадник Државне безбедности Србије Зоран Стијовић, рекао је да су се у марту и априлу 1998. године развиле активности ОВК-а на Косову и да је скоро свако село формирало групе за ослобађање Косова које су се снабдевале оружјем у Албанији.

"Те групе су набављале оружје у Северној Албанији и то преко Глођана, где је главни био Рамуш Харадинај, и потом су се враћали на Косово истим путем", рекао је Стијовић.

Стијовић је нагласио да ниједна група није могла да прође кроз Глођане у Албанију, без Харадинајевог знања.

Водичи који су пребацивали групе с територије Југославије у Албанију имали су документа да су легитимни представници села за набавку оружја.

"У почетку се оружје делило бесплатно, а после је то прерасло у бизнис", рекао је Стијовић.

Бивши командант Главног штаба ОВК-а Бислин Зирапи, други сведок оптужбе на суђењу Рамушу Харадинају, потврдио је наводе Стијовића да је из Албаније пребацивано оружје припадницима ОВК-а.

Зирапи, који сутра наставља са давањем исказа рекао је да је јединица за брзе операције у Рзнићу била под контролом Харадинаја, тадашњег команданта зоне Дукађин.

Стијовић је, у наставку свог сведочења пред Хашким трибуналом, такође испричао да су, након сукоба у Глођанима 24. марта 1998. године, српске безбедносне снаге нашле приликом претреса Харадинајеве породичне куће спискове са именима Албанаца, за које су припадници ОВК-а сумњали да су сарађивали са српским снагама безбедности.

"Једног од њих са списка, Мурата Хађоцаја припадници ОВК-а су убили на јесен 1998. године", указао је Стијовић.

Харадинају се суди, заједно са Идризом Баљајем и Лахијем Брахимајем за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања на Косову 1998. године.

Првостепено веће Трибунала ослободило је, у првостепеном поступку, Харадинаја и Баљаја, а осудило Брахимаја на шест година затвора.

Жалбено веће је, међутим, наложило да им суђење буде делимично поновљено, по шест од 37 тачака оптужнице, уз образложење да је током процеса било знатних потешкоћа у прибављању исказа сведока, пошто су многи од њих, како је написано у пресуди, навели страх као разлог за непојављивање пред судом.

То је први поновљени поступак у историји Хашког трибунала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара