Оптужница за злочин у Зворнику

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је оптужницу против Бранка Грујића и Бранка Поповића за ратни злочин почињен над цивилним становништвом у Зворнику 1992. године, највећи после Сребренице.

Како се наводи у саопштењу Тужилаштва, Грујића и Поповића оптужница терети да су одговорни за заробљавање, нечовечно поступање и смрт око 700 лица, од којих је до сада из масовних гробница на Црном врху и Грбавцима идентификовано њих 270.

Трагајући за непосредним извршиоцима злочина за које су оптужени Грујић и Поповић, Тужилаштво за ратне злочине поднело је јуче Већу за ратне злочине Окружног суда у Београду захтев за спровођење истраге против четири лица - три држављанина БиХ и једног држављанина Србије.

Као председник Привремене Владе Српске Општине Зворник и командант Кризног штаба, као и командант Штаба Територијалне одбране, Грујић и Поповић су смишљено и синхронизовано предузимали акције и радње из својих овлашћења у циљу принудног раздвајања и незаконитог узимања за таоце муслиманских цивила, који су потом масовно лишавани живота, наводи се у оптужници.

Против Грујића и Поповића вођен је поступак у процесу "Зворник 1", али је на захтев Тужилаштва у јуну, Веће за ратне злочине раздвојило поступак против њих, а Драгану Славковићу, Ивану Кораћу и Синиши Филиповићу за злочине у Дому културе Челопек, на зворничкој Економији и Циглани, првостепено изрекло укупно 31 годину затвора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво