Дозвољен увид у документацију у случају Егнер

Српско Тужилаштво за ратне злочине добило је дозволу Службе за откривање ратних злочина САД да изврши увид у документацију у случају Петера Егнера, рекао је портпарол Тужилаштва Бруно Векарић.

Векарић је најавио да ће на састанку, у септембру, када представник Службе за откривање ратних злочина САД буде посетио Београд, бити договорена даља сарадња српских и америчких истражаних органа у случају Егнер.

Он је објаснио да је Тужилаштво упутило допис архивама у Минхену, Берлину и Русији како би се утврдило да ли те институције располажу документацијом у вези са Егнером.

Он се сумњичи да је као припадник тајне немачке службе одговоран за злочине почињене током Другог светског рата у Београду.

Америчко министарство правде покренуло је процес одузимања држављанства Петеру Егнеру, који је у САД осумњичен да је учествовао у убиству више од 17.000 српских цивила током Другог светског рата.

Тужба поднетој америчком Окружном суду у Сијетлу, терети Егнера, који је рођен у тадашњој Југославији, да је учествовао у убиству неколико десетина хиљада српских Јевреја, Рома и политичких дисидената.

Егнер,  је рођен у Црвенки, у Војводини, а у САД је радио као угоститељски радник у хотелу "Олимпик" у Сијетлу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 05. авг 2008, 19:32) - anonymous [нерегистровани]

!!!!!!

Е сад кад наше Тужилаштво за ратне злочине навали! Стићи ће Егнеру таман на сахрану.