Читај ми!

Потерница за преминулом Надом Шакић

Министарство правде накнадно је добило информацију да је Нада Шакић, за којом је Интерпол Србије расписао потерницу, преминула у Хрватској, изјавио Слободан Хомен. Док не добије потврду смрти, Тужилаштво ће наставити кривични поступак, рекао Бруно Векарић.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен, који је раније данас изјавио да је то Министарство дало сагласност за расписивање потернице за Надом Шакић (85), накнадно је добио информацију да је Шакићева преминула у Хрватској, где је последњих година живела под другим именом.

"Министарство правде Србије још није званично обавештено о њеној смрти, већ је информацију добило од представника медија. Србија ће од Хрватске затражити званичну потврду те информације и ако је то тачно, нама је жао што је избегла правду и казну коју заслужује", рекао је Хомен агенцији Танјуг.

Ни Тужилаштво за ратне злочине Србије није званично обавештено о смрти Наде Шакић у Хрватској, изјавио је заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

"Док не добије званичну информацију о томе Тужилаштво ће наставити кривични поступак који води против ње у складу са законом", рекао је Векарић.

Како је раније данас објављено, Интерпол Србије расписао је међународну потерницу за Надом Шакић, због сумње да је учествовала у масовном убиству Срба, Јевреја и Рома у концентрационим логорима Стара Градишка и Јасеновац, током Другог светског рата.

Коментаришући наводе неких хрватских медија, да је Шакићева преминула 5. фебруара, Хомен каже да су у Министарству тога свесни. И он потврђује да, док званична информација не буде стигла у Тужилаштво, потерница остаје на снази.

"Поготово пошто постоји сумња у изворе тих вебсајтова, зато што су то углавном сајтови који су више били наклоњени починиоцима тих најтежих кривичних дела, него самој правди", каже Хомен.

Чињенице замене идентитета су често биле злоупотребљаване, наводи Бруно Векарић, због чега су у Тужилаштву веома опрезни када се појави информација да је неко ко је оптужен умро, "посебно када је то скинуто са неког портала".

Осумњичена за злостављање логорашица

Нада Шакић је рођена у Ливну, у Босни и Херцеговини, 1926. године. После рата је живела у Аргентини, и имала аргентинско држављанство. Против ње се у Србији води поступак од 1998. године, због сумње да је извршила кривично дело геноцида.

Шакићеву оптужница терети да је заједно са осталим усташким особљем логора у Старој Градишки малтретирала логорашице, тукла их и шутирала, газила по трудницама, као и да је учествовала у физичкој ликвидацији клањем и гушењем више хиљада логорашица.

Сумња се да је наређивала да се логорашицама у Јасеновцу даје врло мало хране те је на тај начин посредно долазило до њихове природне смрти, као и да је 21. априла 1945. године наредила да се побију све преостале жене, као и деца.

Нада Шакић је полусестра усташког пуковника Вјекослава Макса Лубурића, шефа канцеларије Усташке надзорне службе, чија је надлежност била организација, управљање и обезбеђење концентрационих логора. Била је удата за команданта логора Јасеновац Динка Шакића.

Шакића је 1998. године Аргентина изручила Хрватској. Због одговорности за ратне злочине против цивилног станивништва, масовна убиства Срба, Јевреја и Рома, Динко Шакић је осуђен на затворску казну од 20 година. Казну је почео да служи у највећем хрватском затвору у Лепоглави. Умро је 21. јула 2008. године, у 87. години, у затворској болници у Загребу.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се