Читај ми!

Јуришић поново негирао кривицу

На поновљеном суђењу пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду, ратни старешина полиције БиХ Илија Јуришић поново негирао кривицу за учешће у ратном злочину над колоном ЈНА 15. маја 1992. године у Тузли.

Ратни старешина полиције Босне и Херцеговине Илија Јуришић, оптужен за употребу недозвољених средстава борбе у предмету "Тузланска колона", поново је негирао кривицу за напад на војнике ЈНА у Тузли 1992. године.

Јуришић је, на поновљеним суђењу пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду, рекао да као босански држављанин није морао да дође на суђење у Београд али да је то ипак урадио како би скинуо љагу са свог имена.

"Савест ми је мирна и образ чист", изјавио је Јуришић, истакавши да није био припадник бошњачко-хрватских снага током рата у БиХ, како је то наведено у оптужници, већ дежурни старешина оперативног штаба јавне безбедности у Тузли.

Оптужени је нагласио да није био старешина и да ни о чему није могао самостално да доноси одлуке.

Адвокат Илије Јуришића Ђорђе Дозет рекао је да је Илија Јуришић осба која има част и образ и због своје части и образа он је данас овде, а не због било каквог поверења у било кога или било коју институцију.

Тужилаштво трвди да је Јуришић преко радио везе наредио напад. Снајперисти су прво убили возаче војних возила, а затим пуцали у војнике.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да је задовољан што је Јуришић пред српским судским већем јер то представља уважавање наших правосудних органа и то је на неки начин гест који треба поштовати.

Јуришић је данас дошао на суђење у Београд из Тузле, пошто се брани са слободе. После две и по године притвора, он је у октобру прошле године пуштен да се брани са слободе, одлуком Апелационог суда у Београду.

Суђење је обновљено пошто је у октобру прошле године Апелациони суд у Београду укинуо пресуду којом је Јуришић био осуђен на 12 година затвора због учешћа у ратном злочину над колоном ЈНА 15. маја 1992. године у Тузли.

Јуришићу је 22. септембра 2009. године првостепену пресуду изрекло веће којим је председавала судија Винка Бераха-Никићевић.

Одлуком Апелационог суда, Јуришић је пуштен из притвора у Београду у којем је провео три године, од хапшења на београдском аеродрому "Никола Тесла" 11. маја 2007. године. Он се, након укидања притвора, вратио у Тузлу.

Према оптужници, Јуришић је, након пријема наредбе за напад од свог претпостављеног, свим наоружаним јединицама бошњачко-хрватске стране издао наредбу за напад на колону ЈНА која се 15. маја 1992. мирно повлачила из тог града. У нападу на колону убијен је 51 војник, најмање 50 је рањено, а уништена су видно обележена санитетска возила.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво