Читај ми!

Љимај брисао трагове

Бивши командант ОВК Фатмир Љимај током 2001. године наредио откопавање лешева око логора Клечка. "Санацију терена" спречио Сабит Шаља, такође, ухапшен у истрази о злочинима у том логору. Љимај наређивао убиства политичких противника.

Бивши командант ОВК и некадашњи министар у влади Хашима Тачија покушао је 2001, две године после завршетка сукоба на Косову, да уклони трагове злочина почињених у логору Клечка, али је ту операцију спречио Сабит Шаља, наводи се у изјави крунског сведока у "Случају Клечка".

"Сведок икс", како га представља приштински дневник Коха диторе, који објављује тренскрипт његове изјаве суду, рекао је да му је Љимај две године после рата наредио да оде у Клечку и уклони лешеве, закопане око логора.

"Нисмо ништа урадили, јер је Сабит Шаља рекао да ништа не дирамо", изјавио  је "Сведок икс", чија је изјава садржи укупно 200 страна описа догађаја везаних за логор у Клечкој, укључујући и наводе да је Љимај лично наредио убиство двојице Срба.

"Сведок икс" је, такође, признао да је после рата три месеца радио за тајну службу ОВК, познату као ШИК, чиме је, после Назима Блаце, постао друга особа која је сведочила о акцијама организације, против чијих се лидера води истрага због серије политички мотивисаних убистава током и после рата на Косову.

"Радио сам за ШИК три месеца после рата. Можда и дуже, али се сећам да сам примио три плате... 500 марака у готовини", рекао је сведок, наводећи да је наређења за акције његовој групи издавао Фатмир Љимај.

Љимај је, наводно, наредио убиство Фетаха Рудија, члана ривалске Демократског савеза Косова из Малишева, јер је "био шпијун који је говорио против Љимаја".

Сведок наводи да му је Насер Краснићи дао пиштољ са пригушивачем, па се група од тројице агената распоредила по приштинском стадиону чекајући да се Руди појави. Сведок је рекао да није пуцао, јер му се није свидело како се развија ситуација.

Уочи првих локалних избора на Косову, децембра 2001. године, Рудија су ранили непознати нападачи, док се враћао из Приштине.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво