Читај ми!

Младић на путу за Хаг

Ратко Младић у авиону на путу за Хашки трибунал. Авион полетео око 17.30 са београдског аеродрома. Хаг спреман за пријем бившег команданта Војске РС.

 19.30 - Блиндирана возила полиције стижу на аеродром у Ротердаму, где се ускоро очекује слетање авиона у коме се налази Ратко Младић.

16.55 - Колона полицијских возила стигла на аеродром "Никола Тесла", око 20 минута пошто је напустила двориште Специјалног суда. 

15.45 - Колона џипова и полицијских возила ушла у двориште Специјалног суда. Испред суда тренутно се налазе четири џипа са припадницима Жандармерије. За саобраћај је затворена Устаничка улица и део аутопута према аеродрому.

14.30 - Супруга Ратка Младића и Смиља Аврамов ушли у зграду Суда. Мушкарац у њиховој пратњи у руци носио велики кофер, рекавши да се у њему налази све што је потребно човеку који је у притвору.

Ратко Младић је око 17.30, на аеродрому "Никола Тесла", укрцан у авион Владе Србије и налази се на путу за Холандију. Министарка правде Снежана Маловић је око 15 часова потписала решење о изручењу Младића Хагу, чиме је окончана законска процедура у Србији. Претходно су колоне полицијских возила напустиле зграду Специјалног суда и кренуле ка аеродрому "Никола Тесла".

"Ово је јасна порука за све оптужене за ратне злочине да ће бити изведени пред лице правде", поручила је Маловићева.

Министарка правде је додала да очекује да ће у наредном периоду бити утврђено ко је све Младићу помагао у скривању.

"Рад на предмету није завршен. Очекујем да ће се утврдити ко му је помагао у скривању и зашто је држава трошила енормна средсртва на потрагу за њим", казала је Маловићева.

Она је нагласила да Србија неће бити уточиште за ратне злочинце и припаднике криминалних група.

Одлуку о изручењу Младића формално је данас донела министарка правде Снежана Маловић, како је рекла, на уснову уставног и законског овлашћења и решења Већа за ратне злочине. 

Трочлано кривично ванрасправно веће Специјалног суда одбило је раније данас жалбу на решење о испуњености услова за изручење Младића Хашком трибуналу, коју је јуче поштом послао Младићев адвокат Милош Шаљић.

Младићева породица дошла је око 15 часова у Специјални суд, а један од пратилаца његове супруге Босиљке носио је велики кофер.

Транспорт Ратка Младића ка београдском аеродрому "Никола Тесла" спровели су припадници полиције под јаким мерама обезбеђења.

Нешто пре 16 сати, у два наврата, за мање од сат времена, у Специјални суд су ушле две колоне џипова под ротацијом и сиренама.

Колона од пет џипова и једне "марице" изашла је око 16.40 из Специјалног суда и упутила се Устаничком улицом, у којој је саобраћај блокиран, ка Коњарнику, односно ка аеродрому "Никола Тесла".

Саобраћај у Устаничкој улици био је блокиран у оба смера, као и саобраћај дуж аутопута до београдског аеродрома.

Још једна колона возила у којој је бели блиндирани џип у пратњи пет аутомобила Жандармерије, изашла је нешто после 17 сати из Специјалног суда. Та колона аутомобила упутила се ка Аутокоманди.

Непосредно пред пребацивање у Хаг, Младића су посетили адвокат Милош Шаљић, затим сестра, снаха и на крају супруга. Они су хашког оптуженика у притворској јединици у Специјалном суду посетили нешто после 15 часова, рекао је за Интернет портал РТС-а Младићев бранилац Милош Шаљић.

После тих посета, лекари су, према речима Шаљића, прегледали Младића.

Шаљић је за наш портал рекао да је Младић, према његовим информацијама, напустио зграду Специјалног суда око 16.30.

Ратко Младић је данас затражио да његов правни саветник у процесу пред Хашким судом буде професорка међународног права у пензији Смиља Аврамов.

Адвокат Милош Шаљић послао је жалбу на решење о испуњености услова за изручење Ратка Младића Хашком трибуналу поштом, јуче у 17.15, а она је стигла у Специјални суд јутрос.

У међувремену, Младићев адвокат је изјавио да је предао истражном судији нови лекарски налаз о Младићевом здравственом стању који би, како је рекао, могао битно да измени целокупну ситуацију.

Шаљић је новинарима испред Специјалног суда рекао да се ради о периоду од пре две године и да је налазом утврђено тешко обољење, али да о налазу не може да говори.

Раније је најављено да, због безбедносних ризика, неће бити саопштавани детаљи о пребацивању Младића у Хаг.

У првој реакцији из Хага на вест да је одбијена жалба Ратка Младића на одлуку о изручењу Хашком трибуналу, портпарол Тужилаштва Фредерик Свинен поручио је да је Тужилаштво спремно за Младићев случај.

"Он ће ускоро бити овде. Ми смо спремни, кад год да дође", рекао је Свинен Танјугу.

Младић је ухапшен у четвртак, 26. маја, у кући свог рођака Бранка, у селу Лазареву, код Зрењанина.

Актуелном оптужницом Хашког тужилаштва, Младић се у 11 тачака терети за геноцид, злочин против човечности над несрбима и кршења закона и обичаја рата током сукоба у Босни и Херцеговини, од 1992. до 1995. године.

 

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи