Читај ми!

Протести били очекивани

Нереди који су уследили после митинга СРС-а због хапшења Ратка Младића део су "уобичајеног политичког фолклора" и безбедносна ситуација у Србији је под контролом, оценио председник Борис Тадић. СРС позвао власт да саопшти ко је организовао нереде.

Председник Србије Борис Тадић оценио је да су нереди који су уследили после митинга Српске радикалне странке због хапшења Ратка Младића део уобичајног политичког фолклора и додао да су у многим европским земљама могли да се виде тежи и комплекснији протести.

"Још једном смо показали да смо, упркос искушењима, стабилна земља на коју се може рачунати", рекао је Тадић и додао да је безбедносна ситуација у Србији под контролом. "Све је било очекивано и под контролом", рекао је Тадић приликом посете новом Центру за контролу летења.

Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је да, према првим оценама, материјална штета причињена током синоћних нереда није велика.

"Овакви догађаји се дешавају у многим градовима Европе и света и важно је да смо имали јасну акцију полиције и решеност државе да се нереди, колико је год могуће, спрече, а оно што не може да се спречи - да се санкционише", рекао је Ђилас.

Ђилас је оценио да ће број оних који су спремни да праве немире бити све мањи, а да је полиција урадила "одличан посао" током демонстрација.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић рекао је да се на митингу све одвијало како је очекивано, "па чак и инциденти". Министар је оценио да број људи који се окупио не би требало узети као релевантан политички показатељ, јер странка која га је организовала нема снагу "јединственог СРС-а" из јула 2008. године када је ухапшен хашки оптуженик Радован Караџић.

Радикали очекују имена изгредника

Потпредседник СРС-а Драган Тодоровић позвао је власти да у "најскоријем року" саопште ко су организатори нереда на митингу подршке Младићу у Београду.

Тодоровић је рекао да ће, уколико власт у наредна два-три дана не саопшти ко је одговоран за сукобе, то ће значити да је сама власт организовала немире.

"Ако су били способни да пронађу најтраженијег хашког бегунца, онда су способни и да открију организаторе нереда на јучерашњем скупу", рекао је функционер СРС-а.

Тодоровић је оценио да је масовност протеста показала незадовољство грађана "режимом Бориса Тадића и понижавајућим чином хапшења Ратка Младића", због чега ће СРС, како је најавио, покренути иницијативу за смењивање Тадића и Владе. 

На питање о учешћу припадника екстремистичких организација на јучерашњем скупу, он је рекао да ће СРС "увек позивати" све грађане Србије на своје митинге.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво