Читај ми!

Нереди у центру Београда

Групе екстремиста засуле полицију каменицама и флашама, упркос апелима челника радикала да протест због хапшења Ратка Младића протекне мирно. Изгредници и полиција сукобили су се у Пионирском парку, а потом и на Теразијама. Полиција и Жандармерија успоставиле су ред у центру града.

09.40 (Понедељак) - Полиција је привела 180 особа. У нередима су повређена 32 полицајца и 11 грађана, док је пет службених возила оштећено, саопштено у министарству унутрашњих послова.

23.30 - У Ургентни центар примљено је 18 особа - 13 полицајаца и 5 демонстраната, од којих један са тежим повредама. Приведено је 111 изгредника, од којих 37 малолетника.

21.50 - Повређен је један полицајац, а три особе са лакшим повредама примљене су у Ургентни центар. Како РТС сазнаје, приведено је 70 особа. 

21.45 - На Теразијама је ситуација мирнија, пошто је интервенисала полиција.

20.51 - Група младића, опремљена навијачким реквизитима, гађала је полицију флашама и каменицама. Челници СРС-а апеловали на младиће да се смире. Велики број полицајаца упутио се према Пионирском парку.

Упркос настојањима организатора да скуп против хапшења Ратка Младића, у организацији Српске радикалне странке, протекне мирно, избили су нереди у центру Београда. Полиција је интервенисала пошто их је група демонстраната засула каменицама, флашама и петардама.

Сукоб је почео око 20.50, када је неколико десетина учесника протеста напало полицију на углу Булевара краља Александра и Кнеза Милоша.

Полиција је спречила покушај групе екстремиста да крену ка амбасадама у Улици кнеза Милоша и потиснула их у Пионирски парк, а потом даље према Теразијама.

Сукоби су настављени испред хотела Москва и у околним улицама, али су полиција и Жандармерија, после извесног времена, успеле да успоставе ред у центру града. 

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да полиција потпуно контролише ситуацију. Комуналне службе чисте улице, а саобраћај је поново успостављен на Тргу Републике и на Теразијама.

Поруке са митинга 

Због сукоба са полицијом, митинг је прекинут, а на бину је изашао функционер СРС-а Милорад Мирчић који је позвао окупљене на мир, као и да сви седну на под, док се ситуација не смири.

Главне поруке са протестног скупа због хапшења Ратка Младића су да је "власт послушничка према Западу", као и да треба прекинути сарадњу са Хашким трибуналом. Митинг је почео интонирањем химне, а присуствовало је десетак хиљада људи.

На почетку митинга говорио је заменик председника СРС-a Драган Тодоровић, а прочитано је и писмо Војислава Шешеља, које је читао Шешељев тринаестогодишњи син Владимир. 

У писму лидера СРС-а наводи се да ће председник Србије Борис Тадић "морати да одговара због хапшења и најављеног изручења Ратка Младића", а као саучеснике Шешељ је означио Томислава Николића и Александра Вучића.

Младићев син Дарко, у обраћању учесницима скупа, рекао је да његов отац "није ратни злочинац, већ борац за слободу свог народа", као и да, како је рекао, није наређивао убиства цивила и заробљеника. 

Учесницима скупа обратила се и глумица Ивана Жигон, а говорили су и високи функционери СРС-а Гордана Поп-Лазић, Зоран Красић, као и академик Коста Чавошки.

Генерална порука свих говорника скупа јесте да треба да престане сарадња са Хашким трибуналом. Потпредседник СРС-а Драган Тодоровић је рекао да ће радикали доћи на власт "када ће се борити за Велику Србију".

Поред страначких застава, учесници су носили слике Ратка Младића и Војислава Шешеља, а пре почетка митинга са разгласа су се чуле песме подршке двојици хашких оптуженика. 

Поред функционера Српске радикалне странке, скупу је присуствовао и вођа Образа Младен Обрадовић, који је недавно осуђен на затворску казну због организовања нереда током "Параде поноса".

Скуп је обезбеђивало више од 3.000 полицајаца, као и бројно страначко обезбеђење.

Број коментара 110

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво