Читај ми!

Како је ухапшен Младић

"Свака част, нашли сте оног кога сте тражили", рекао је Ратко Младић полицајцима у тренутку хапшења. Mинистар полиције Ивица Дачић каже да је хапшење обављено без помоћи страних служби безбедности.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је хапшење хашког бегунца Ратка Младића резултат стратегије коју је усвојио Акциони тим пре пола године, у оквиру које су прикупљане све обавештајне информације на једном месту.

Дачић је новинарима у Темерину рекао да је од тада и полиција, за разлику од претходног периода, укључена у хапшење хашких оптуженика.

Младића је ухапсио МУП Србије, без помоћи било које стране службе, истакао је Дачић. Локација у селу Лазареву, поред Зрењанина, први пут је претресена јуче. Претресене су четири куће Младићевих рођака које су праћене неколико месеци, прецизирао је Дачић.

Он је поновио да Младић није пружао отпор приликом хапшења, да није користио лажни идентитет, већ је код себе имао личну карту, којој је истекао рок, и војну легитимацију. Младић је ухапшен у присуству једног рођака, додао је Дачић.

"Када је полицајац ушао у кућу и питао га да ли је он Ратко Младић, одговорио је - Свака част, нашли сте оног кога сте тражили", навео је министар полиције.

Додао је да се Младић није кретао селом, да га нико није виђао и да је живео "у веома тешким условима, и финансијским и животним".

"Тачно је да је Младић нарушеног здравља, да му је десна рука делимично одузета и да, према сопственим речима, више од 10 година није посећивао лекара. Он је сада под сталним лекарским надзором", објаснио је Дачић.

Поновио је да је јуче петоро Младићевих рођака и помагача приведено и пуштено и додао да је сада на суду да одлучи да ли ће они бити гоњени.

"Желео бих да Ратко Младић докаже у Хашком трибуналу да није крив за оптужбе, а све остало је обавеза државе да испуни своје међународне обавезе", рекао је Дачић.

Младић (не)званично

"Добар дан, судија, јеси ли ту?", биле су прве речи Ратка Младића по доласку у Специјални суд, на дан хапшења.

Екипа РТС- а, која је у Специјалном суду једина снимила кадрове који су обишли свет, сведочи да се Ратко Младић споро кретао, да је носио кесу пуну лекова.

Медији преносе да је Младић, током првог саслушања, тражио да седи на обичној дрвеној војничкој столици, да му се сви присутни представе именом, презименом и да кажу које су националности, а тражио је и да се саслушање снима.

Незванично, Младић је одбио да потпише документ о саслушању, рекавши да он својом руком није никога убио, али да ће они који то јесу, морати да одговарају.

После данашњег саслушања у Специјалном суду, Младић је затражио јагоде, телевизор и неку Толстојеву књигу. То му је донео заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић којем се Младић највише обраћао, јер га, како је рекао, подсећа на његовог сина.

Младић је тражио лечење и да му се врати пензија, а више пута је поновио да не признаје хашки трибунал.

Како РТС сазнаје, Ратко Младића је тражио да посети гроб ћерке, што му није дозвољено. 

Према речима Векарића, било је "неформалних комуникација" о којима, како је навео, не може да прича. "Обраћао се и заменицима тужиоца и мени лично, говорио о мојој бради, говорио о томе какав је став тужилаштва и тако даље", рекао је Векарић.

Заменик тужиоца је додао да му је Младић у једном моменту рекао да је симпатичан, а његов став у односу на представнике тужилаштва био је веома негативан. "Рекао је да смо ЦИА, користио је неке за њега негативне епитете", рекао је Веакарић.

Нико не добија награду

Награду од 10 милиона евра неће добити нико - јер су Младића откриле државне службе.

Стручњаци кажу да многе теорије о организованом антихашком лобију и наводни, огранизовани државни безбедносни прстенови око Младића, сада падају у воду.

Бивши коминистар полиције Божо Прелевић каже да је он већ осам година говорио да Младић и Караџић немају никакве велике прстенове око себе.

"Очигледно да се он тако осећао најсигурнијим. Младић, као генерал војске Републике Српске, или босанских Срба, зна колико су обавештајне службе које би га штитиле скупе и он зна да ти који би га штитили би га и најлакше продали. Ослонио се на једног или двоје људи који су њему одани и нису ни из каквих обавештајних служби", навео је Прелевић.

Стручњаци претпостављају да Ратко Младић неће одати имена оних који су му помагали у скривању. Пре свега због тога што су то вероватно његови блиски рођаци.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво