Читај ми!

Биографија Ратка Младића

Младић је рођен 12. марта 1943. године у селу Божиновићи, у општини Калиновик, у Краљевини Југославији (данас Република Српска, Босна и Херцеговина). Младић је 1995. године, пред Хашким трибуналом, оптужен за ратне злочине, који укључују геноцид, саучесништво у геноциду, злочин против човечности и кршење обичаја ратовања.

Младић је рођен 12. марта 1943. године у селу Божиновићи, у општини Калиновик, у Краљевини Југославији (данас Република Српска, Босна и Херцеговина).

Био је генерал и командант Војске Републике Српске од 1992. до 1996. године. Оптужен је пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију и од 1996. није био доступан јавности.

Априла 1992, потоњи ратни командант босанских Срба Ратко Младић, ванредно је унапређен у чин генерал-потпуковника, а већ наредног дана постављен је за начелника штаба и уједно заменика команданта у команди Друге војне области ЈНА у Сарајеву.

На ту дужност ступио је 10. маја 1992. године. Генерал Младић је, 12. маја 1992. године, одлуком Народне скупштине Српске Републике у Бањалуци, а на предлог др Радована Караџића, постављен за команданта Главног штаба Војске Републике Српске и на том положају је остао до 1996. године. Редовно је унапређен у чин генерал-пуковника 24. јуна 1994.

Младић је 1995. године, пред Хашким трибуналом, оптужен за ратне злочине, који укључују геноцид, саучесништво у геноциду, злочин против човечности и кршење обичаја ратовања.

Новембра 1996. године, указом тадашње председнице Републике Српске Биљане Плавшић, генерал Ратко Младић смењен је са места команданта Главног штаба ВРС и није именован за начелника Генералштаба, под притсиком међународне заједнице и Хашког трибунала.

Званично, његова војна каријера у ВРС завршава се половином 1997. године, док незванично официр ВРС остаје све до пензионисања, 7. марта 2002, када указом председника Републике Српске "престаје професионална војна служба генерал-пуковника Ратка Младића."

Међутим, генерал Младић је имао статус активног војног лица и у СРЈ, све док указом председника СРЈ Војислава Коштунице није пензионисан 28. фебруара 2001. године.

Пензију је уредно примао до новембра 2005, када му је, под притиском западних земаља и све учесталијих захтева Хашког трибунала за изручењем, она укинута.

Сва непокретна имовина замрзнута му је ступањем на снагу Закона о замрзавању имовине хашким бегунцима, усвојеног у парламенту Србије и Црне Горе, 7. априла 2006. године.

Оптужбе за геноцид

Прва оптужница против Ратка Младића (и Радована Караџића) потврђена је 25. јула 1995. и теретила га је за геноцид и друге злочине почињене над цивилима широм територије Босне и Херцеговине.

Друга оптужница је потврђена 16. новембра 1995. и односила се на догађаје у Сребреници из јула 1995. године.

Измењена оптужница (ИТ-95-5/18-И) против Ратка Младића потврђена је 11. октобра 2002.

У мају прошле године, Тужилаштво Хашког трибунала је опет поднело предлог измењене оптужнице против Младића због геноцида и злочине против човечности над несрбима током рата у БиХ.

Измењеном оптужницом, Младићу се на терет у 11 тачака стављају геноцид, злочини против човечности над несрбима и кршења закона и обичаја рата током сукоба у БиХ 1992-1995.

Као и у случају тадашњег председника РС Радована Караџића, коме Трибунал већ суди, измењена оптужница против Младића усредсређена је на етничко чишћење Муслимана и Хрвата широм БиХ; кампању терора артиљеријским нападима на цивиле током опсаде Сарајева у истом периоду; геноцид над око 7.000 Муслимана у Сребреници у јулу 1995. и над несрбима у још седам општина у БиХ и узимање међународних талаца у мају те године.

Петнаест година у бекству

Од краја 1996. генерал Ратко Младић је у бекству. За протеклих петнаест година, било је више покушаја хапшења, али сви су завршени безуспешно. Виђан је наводно на Романији, у Хан Пијеску, Београду ...

Као могућа скровишта помињале су се разне касарне и војни објекти.

У међувремену, многе локације су идентификоване као потенцијална скровишта, а званично траг генерала Младића се губи крајем 2005.

Готово сви светски и домаћи медији су 21. фебруара 2006. објавили вест да је Ратко Младић лоциран и ухапшен, па чак и пребачен у Хаг.

Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима саопштила је да та информација није тачна.

Током 2006. године, организованом полицијском рацијом разбијена је дугогодишња Младићева мрежа јатака, а један број људи завршио у затвору. Њима је септембра 2006. пред Другим општинским судом у Београду почело суђење за кривично дело помоћи учиниоцу после извршеног кривичног дела.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво