Читај ми!

Кућни затвор за напад на сниматеља

Тројица нападача на сниматеља РТВ "Б92" Бошка Бранковића осуђена на казне кућног затвора и условне казне. Суд није послао поруку да се не сме тући и шутирати новинар на радном задатку, сматра председница УНС-а Љиљана Смајловић.

Пред Првим основим судом у Београду, тројица нападача на сниматеља РТВ Б92 Бошка Бранковића осуђена су на казне кућног затвора и условне казне.

Окривљени Милан Саватовић осуђен је на десет месеци кућног затвора, Стеван Милићевић на шест месеци кућног затвора и условно на три године, а Никола Лазовић на четири месеца кућног затвора и условно на три године. У казне ће бити урачунато по месец дана колико су провели у притвору.

Према одлуци суда, оптужени су криви, јер су 24. јула 2008. године током протеста због хапшења Радована Караџића физички напали Бранковића.

Саватовић је први шутнуо Бранковића, а Милићевић и Лазовић су ставили капуљаче и са другим демонстрантима наставили физички напад и шутирање.

Бранковић је тада претучен и задобио је тешку телесну повреду, односно, прелом колена.

Саватовић, Милићевић и Лазовић су окривљени за кривично дело учествовање у групи која је починила насиље за које је запрећена казна до пет година затвора.

Изрицању пресуде присуствовали су председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић и главни уредник Б92 Веран Матић.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић изјавила је да суд том пресудом није послао поруку да се не сме тући и шутирати новинар на радном задатку.

"Не разумем овако благу казну. Порука је да није тежак грех са становишта друштва ако се ишутира новинар, зато што је камеру уперио према вама", рекла је Смајловићева.

Независно удржење новинара Србије је апеловало на све новинаре и грађане да подигну глас против таквих пресуда "због којих се сви заједно осећамо посрамљено".

"Страх од насилника, и разумевање, па и оправдавање насиља као нужног дела нашег друштвеног живота, достигло је неподношљиве размере", наводи се у саопштењу НУНС-а и додаје да посебно забрињава игнорисање физичких напада на новинаре.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво