Пао авион код Мрчајеваца

Четири особе су погинуле када се спортски авион типа "цесна 172" око 14 часова срушио у Мрчајевцима код Чачка. Још увек није познат узрок пада авиона, као ни идентитет четврте особе.

У тешкој авионској несрећи која се око 14 часова догодила у Мрчајевцима код Чачка погинуле су четири особе. Приватни спортски авион "цесна 172" полетео је са аеродрома у Прељини, али се нешто касније, срушио и запалио.

Авион се срушио поред магистралног пута Мрчајевци - Прељина код старе фабрике "Слобода", у близини фудбалског игралишта.

Путници су настрадали на лицу места, а приликом пада авион је закачио жицу далековода и запалио се.

Летелицом је управљао Милун Вуколић (59) из Ариља, иначе, искусан пилот са 15 година летачког стажа и 1.500 часова летења.

Како је РТС-у потврђено погинули су и Драгутин Ђорем (37) и Боро Илић (49), обојица из Мрчајеваца.

Идентитет четврте особе биће познат након обдукције која ће по налогу истражног судије Вишег суда у Чачку бити обављена сутра.

Према речима пилота Пере Марића, који је такође требало да лети у том авиону, контрола лета одобрила је лет у 13.35 на релацији Прељина-Горњи Милановац-Прељина.

Марић је рекао да је авион био технички исправан, а као могући узрок пада, навео је здравствено стање пилота у том тренутку.

Уз снажан прасак, авион се изненада, на само педесетак метара од Ибарске магистрале, срушио уз ограду куће Јефтића у Мрчајевцима.

Увиђај су извршили истражни судија Вишег суда у Чачку, заменик Вишег јавног тужиоца и надлежна служба Директората за цивилно ваздухопловство, у присуству полицијских службеника.

Са прељинског аеродрома организују се панорамски летови, а данас је био летачки дан. Авион који се срушио произведен је 1978. године.

Хронологија падова малих авиона

Хронологија највећих несрећа малих авиона у свету 2010. и 2011. године.

- 4. септембра 2010. године, девет особа погинуло је на новозеландском Јужном острву када се мали авион са туристима срушио убрзо након полетања.

- 23. јуна. 2010. године, седам особа погинуло је када се авион двомоторац срушио у двориште једне резиденцијалне четврти у Квебеку, у Канади. Авион се срушио два километара од аеродрома и 100 метара од насељене зграде.

- 11. фебруара 2011. године, шест особа погинуло је када се мањи приватни авион срушио у југоисточном делу Швајцарске.

- 7. јуна. 2010. године, две особе погинуле су при паду спортског авиона "Јак-52" у Тјуменској области у Русији, 13 километара од града Јалуторово.

- 7. јула 2010. године, пет особа, међу којима један министар и градоначелник, погинуло је на северу Мексика, када се мали авион у коме су се налазили срушио и запалио услед механичке греке, саопштили су званичници.

- 4. септембра 2010. године - на аеродрому Лисичији јарак код Београда срушио се спортски авион, власништво Аероклуба "Фалконс" из Зрењанина, а у несрећи су погинули пилот и његова сапутница.

- 20. октобра 2010. године, два мушкарца који су се налазили у авиону двоседу "Злину З-126" погинули су када је њихов авион пао на северозападу Чешке, код места Бранања, близу границе с Немачком.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво