Читај ми!

Пријава због снимка код Арене

Повереник за информације Родољуб Шабић поднео је кривичну пријаву против припадника МУП-а који је омогућио да снимак сексуалног односа две млађе особе код Београдске арене доспе у јавност.

Против непознатог припадника МУП-а поднета кривична пријава због тога што је омогућио да полицијски снимак сексуалног односа две млађе особе код Београдске арене доспе у јавност. Вишем тужилаштву у Београду пријаву је поднео повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Шабић је, како је навео у саопштењу, МУП-у издао упозорење да, супротно одредбама Закона о заштити података о личности, није предузело све техничке, кадровске и организационе мере заштите података за њихову заштиту од злоупотребе.

Повереник од полиције захтева да га у року од 15 дана обавести о предузетим и планираним мерама и активностима за отклањање неправилности.

Снимак је, супротно Закону, припадник МУП-а обрађивао и мимо сврхе због које је сачињен снимио на преносни медиј и изнео ван службених просторија, навео је Шабић.

Након тога је снимак постављен на Интернет, где се и сада, према речима повереника, налази на великом броју адреса.

Повереник је истакао да објављивање полицијског снимка који приказује сексуални чин две млађе особе представља грубу повреду приватности и озбиљно кршење Закона о заштити података о личности.

Надзором је утврђено одсуство потребних процедура, као и безбедносни пропусти који су довели до тог инцидента, навео је Шабић, додавши да то за последицу има непримерено широк круг потенцијалних извршилаца и битно отежава идентификацију.

"Ово, свакако, не би био случај, да се рестриктивније, по јасним, прецизним, унапред утврђеним процедурама, са већом контролом и пажњом приступало овим врло деликатним подацима. У том смислу, издао сам упозорење у коме у 14 тачака указујем на мере и активности које треба предузети ради отклањања уочених недостатака", нагласио је повереник.

Инсистирање на безбедносном аспекту функционисања конкретног система видео-надзора прилика је, према речима повереника, да се још једном укаже да Србија нема Закон о видео-надзору.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара