Извештај погодио у живац

Прави је скандал што су затваране очи пред трговином људским органима на Косову, рекао Дик Марти уочи расправе о његовом извештају у Парламентарној скупштини Савета Европе. Извештај је "веродостојан и погодио тачно у живац", каже Марти.

Извештај о трговини ОВК људским органима на Косову, о коме ће се сутра расправљати на Парламентарној скупштини Савета Европе, изазвао је велико интересовање, јер је "веродостојан и погодио тачно у живац", изјавио је известилац Парламентарне скупштине за Косово Дик Марти у интервјуу швајцарској штампи.

Он је листовима Зонтагс цајтунг и Ле матен диманш казао да не пружа доказе за оптужбе, јер "није истражни судија", већ само истраживач, а његов извештај, како је додао, садржи веома тачне детаље.

Марти је зачуђен због узнемирења које је изазвао његов извештај, јер су готово сви елементи већ били познати и зато је нагласио да је прави скандал што су затваране очи пред криминалним деловањима појединих кругова, који су у Приштини доведени на власт.

Он је подсетио на извештавање Њујорк тајмса и британског Гардијана на ту тему, уз позивање на извештај Еф-Би-Аја из 1999. Шест година касније, немачки недељник Шпигл такође је известио о трговини људским органима, додао је Марти.

Жестока реакција на извештај оставила је, према писању штампе, трагове на Мартију. "Није задовољство бити оптужен за лажова и нацисту", рекао је Марти поводом изјаве премијера Косова у оставци Хашима Тачија у којој је швајцарског посланика упоредио са Јозефом Гебелсом.

Мартија је посебно заболела критика која је дошла из Швајцарске, где су му поједине колеге пришле и сугерисале му да је боље да се "бави интерсима Швајцарске".

Доста амандмана на извештај

Председник Парламентарне Скупштине Савета Европе Мехмет Чавушоглу рекао је да стиже много амандмана на Мартијев извештај, али да ће њихов садржај бити познат сутра ујутро, јер рок за подношење истиче вечерас.

Резолуција о трговини људским органима на Косову прва је од четири које су на дневном реду зимског заседања, а тичу се подручја бивше Југославије. О заштити сведока, помирењу и политичком дијалогу и процесуирању ратних злочина расправља се у среду, када се Парламентарној скупштини обраћа и председник Србије.

,,Позвали смо председника Бориса Тадића, јер сматрам да има конструктивну улогу за стабилност региона, као што и сва четири извештаја имају циљ да допринесу стабилности и помогну напретку земаља региона", рекао је председник Парламентарне скупштине Савета Европе Махмет Чавушоглу.

"За нас је Балкан веома важан. Извештај Дика Мартија није политички извештај и не би требало да утиче на политичку ситуацију, па ни на признање независности Косова", каже Чавушохлу.

Говорећи о о могућности потпуне истраге с обзиром на то да, према том известају, на Косову нема закона о заштити сведока и да су сведоци уклањани, специјални известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Жан Шарл Гардето каже да Дик Марти не ради као тужилац нити судија у овом случају, већ је парламентарац, па шаље једну политичку поруку.

"На институцијама и надлежним међународним организацијама на терену, на Косову је да одлуче да ли да делују и да ли могу да делују", каже Гардето.

"Постоје снажни елементи који би требало да представљају почетак истраге да би се сазнало каква је реалност, а то је од суштиснке важности за све који живе на Косову и за све који су забринути због овог веома озбиљног питања", каже Гардето.

Подстицај за Еулекс

У нацрту резолуције која се базира на извештају истиче се значај обезбеђивања свих услова Еулексу да настави истрагу о трговини људским органима, "не узимајући у обзир позиције које имају могући осумњичени".

Еулекс би требало, како се наводи, да учини све да расветли нестанак људи, индикације о трговини органима, корупцији и спони између организованих криминалних група и политичких кругова, као и да обезбеди заштиту сведока на Косову.

У нацрту документа се од власти Србије, Албаније и "косовске администрације" захтева сарадња са Еулексом, с тим што се од Тиране и Приштине, које су у тексту наведене заједно, као "албанске власти и косовска администрација", тражи и спровођење независних истрага, како би се открила цела истина о тајним затворима у којима се нехумано поступало према српским и албанским затвореницима, "од којих су неки на албанској територији".

Српску делегацију у Стразбуру предводи Драгољуб Мићуновић, који је истакао да је у делегацији постигнута сагласност да подрже Мартијев извештај и резолуцију, али и да оспоре амандмане који би је могли релативизовати.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи