Гњиланској групи 101 година затвора

Због злочина над српским цивилима и неалбанцима у Гњилану 1999. године, деветорица припадника ОВК осуђена су пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду на укупно 101 годину затвора.

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је деветорицу припадника гњиланске групе Ослободилачке војске Косова на укупно 101 годину затвора, јер је утврђено да су одговорни за злочине над српским цивилима у Гњилану 1999. године.

Председник Судског већа Снежана Николић-Гаротић навела је да су они у периоду од јуна до краја септембра 1999. године, на територији Гњилана, учествовали у паљењу кућа, противправном затварању, мучењу великог броја цивила српске, неалбанске и албанске националности, услед чега су убили најмање 32 цивила.

Други НН припадници ОВК су у наведеном периоду предузимали радње које су имале за последицу смрт 80 цивила српске и неалбанске националности, као и у незаконитом затварању 153 цивила, који су, потом, пуштени.

На по 15 година затвора осуђени су Самет Хајдар, Селимон Садику и Агуш Мемеши, на по 10 година затвора Назиф Хасани, Ахмет Хасани, Фатон Хајдари и Бурим Фазлију, а осам година добили су Ферат Хајдари и Камбер Сахити.

Ахмету и Назифу Хасанију, Хајдарију, Сахитију и Фазлијуу судско веће је укинуло притвор пред Нову годину, али им је данас одређена мера забране напуштања места боравка у Прешеву, а у обавези су и да се сваког понедељка јављају у полицијску станицу у Прешеву.

Осталим окривљенима продужен је притвор и они ће бити упућени на извршавање казне после правоснажности пресуде.

Образлажући пресуду, судија Снежана Николић-Гаротић рекла је да је суд прихватио исказе два заштићена сведока, које су оптужени тукли, мучили и силовали у средњошколском интернату у Гњилану.

Протеривање Срба са Косова

Сведоци су јуну 1999. године пуштени, а том приликом припадници гњиланске групе рекли су им да поруче Србима "да ће проћи горе него њих две".

Снежана Николић-Гаротић додала је да су окривљени све радње извршили са умишљајем, додајући да су их предузимали са циљем да протерају Србе са Косова.

Суд је уважио и исказ сведока сарадника "Божура 50", из чијег сведочења је утврђено на који начин су припадници гњиланске групе поступили према цивилима српског и неалбанског становништва, а његова прича поткрепљена је исказима оштећених и њихове родбине.

Судија је подсетио да је суђење почело у септембру 2009. године, а да је током главног претреса саслушано 39 сведока.

Прецизираном оптужницом од 16. новембра 2010. године, поступак је раздвојен против припадника гњиланске групе који су у бекству: Фазлија Ајдарија, Реџепа Алија, Шаћира Шаћирија, Шефкета Муслија, Фадика Алија, Идриза Алија, Шемсија Нухијуа и Рамадана Халимија.

Ајдари, Алији и Шаћири су, према оптужници, као старешине гњиланске јединице ОВК, наређивали осталим припадницима јединице да хапсе Србе и затварају их у подрумске просторије средњошколског интерната у Гњилану, где су им кљештима чупали нокте, убадали језике ножем, закуцавали упаљач у лобању, давили кесом и жицама.

Да би прикрили злочин, тела су секли на комаде, потом их стављали у џакове и убацивали у контејнере поред интерната, или бацали у Ливочко језеро.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво