Јатаци ослобођени кривице

Први основни суд у Београду ослободио кривице десеторо оптужених за скривање хашког оптуженика Ратка Младића. Тужилаштво најавило жалбу на пресуду. Могућ лош одјек пресуде у јавности, оценио Расим Љајић.

Десет особа оптужених за помагање хашком бегунцу Ратку Младићу ослобођено је кривице, одлуком Првог основног суда у Београду.

Судско веће судије Драгана Гарића ослободило их је оптужби да су од 2002. до 2006. године допринели да Младић не буде откривен и ухапшен, иако су знали да је пред Трибуналом у Хагу оптужен за најтежа кривична дела ратних злочина.

Оптужби су ослобођени: Станко Ристић, Саша Бадњар, бивши официри Марко Лугоња и Ратко Вучетић, затим Татјана Васковић, њена мајка и брат Љиљана и Бојан Васковић, Благоје Говедарица, Предраг Ристић и Борисав Ивановић.

Суд је једино оптуженог Благоја Говедарицу осудио на условну казну затвора, због недозвољеног држања пиштоља. Говедарица је осуђен на шест месеци затвора, условно на две године.

Судија Гарић образложио је да је за поједина кривична дела наступила застарелост 2008. или 2009. године, док у односу на остала кривична дела није доказана кривица оптужених.

"Неспорно је да је Станко Ристић изнајмиљивао стан у Улици Јурија Гагарина и плаћао рачуне за њега, али нема доказа да је Ратко Младић боравио у том стану, као ни да га је Војислав Ивановић повремено возио", истакао је судија Гарић.

Он је напоменуо да се судско веће, приликом утврђивања пресуде, руководило искључиво законом и доказима који су изведени током суђења.

Адвокат Станка Ристића Немања Говедарица рекао је да са правне тачке гледишта, оваква одлука на представља никакво изненађење, "имајући у виду да за Станка и Предрага Ристића није постојао ни један једин доказ".

"Сада је дефинитивно јасно да је оваква одлука, као што је и судија саопштио, била донета већ првог дана, дакле, пре месец и по дана, када је и требало да буде објављена. И сада је јасно зашто је неком пало напамет да уђе у овакав правни галиматијас који је више наштетио правном систему Србије, него што је утицао на било шта друго", рекао је адвокат Саше Бадњара Горан Петронијевић.

Тужилаштво најавило жалбу

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић рекао је да ће Прво основно тужилаштво сигурно уложити жалбу на пресуду.

"Неуобичајено је да судско веће донесе одлуку о одбијању оптужбе из разлога застарелости кривичног гоњења, а посебно уколико сматра да су за одређење радње оптужених застаре наступиле још 2008. односно 2009. године, с обзиром на то да је под новим председником судског већа кривични поступак вођен пуних годину дана", рекао је Зорић.

Без обзира на одлуку судског већа, Тужилаштво ће се жалити како на ослобађајући, тако и на одбијајући део пресуде, јер сматра да у конкретном случају није наступила застарелост, поручио је Зорић.

Зорић је нагласио да ће Тужилаштво предложити Високом савету судства да испита да ли је у овом случају било евентуалног кршења закона, процедуре кривичног поступка или повреде судског пословника.

Поступак трајао више од четири године

Поступак против 10 оптужених за помагање у скривању Младића, од 2002. до 2006. у Београду, почео је пре више од четири године, када је њих 11 ухапшено и задржано у притвору осам месеци, после чега су пуштени да се бране са слободе.

У међувремену је преминуо првооптужени Јово Ђого, који је био официр у Војсци Републике Српске под Младићевом командом током рата у БиХ.

Сви оптужени, осим генерала Војске РС Марка Лугоње, негирали су током суђења да су скривали Младића, бранећи се да су "станове изнајмљивали за коцкање и швалерацију", или просто одбијајући да признају наводе оптужнице.

Официр Војске РС Ђого, који је преминуо прошле године, у оптужници је означен као организатор операције скривања од 2002. године, кад је Младић напустио војне објекте, па до краја 2005. године.

Суђење је, у више наврата, враћано на почетак, због промене судског већа, трудноће и болести појединих оптужених, као и два неуспела покушаја бившег Другог општинског суда да се огласи ненадлежним после промене закона о јатацима, када је дело за које се терете оптужени прешло у надлежност Већа за ратне злочине Окружног суда.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи