Захтев за изручење Егнера

Министарство правде Србије послало САД захтев за изручење Петера Егнера, осумњиченог да је за време Другог светског рата учествовао у убиству око 17.000 Јевреја, Срба и Рома.

Србија је од САД затражила изручење Петера Егнера, осумњиченог да је као припадник нацистичких окупаторских снага за време Другог светског рата, у Србији, учествовао у убиству око 17.000 Јевреја, Срба и Рома, изјавила је министарка правде Србије Снежана Маловић.

"Министарство правде Србије послало је надлежним органима у САД  захтев за изручење Егнера", рекла је Маловићева агенцији Бета.

Егнер је у Србији окривљен да је крајем 1941. године, као припадник Гестапоа, у Београду, учествовао у одвођењу људи у концентрационе логоре, с намером да се уништи национална група Јевреја. То је за резултат имало смрт 150.000 људи.

Нацистички стражар окривљен је да је од краја 1941. године до средине 1942. године обезбеђивао одвођење више група Јевреја у логор Старо сајмиште, у Београду.

Америчко министарство правде је, позивајући се на нацистичке документе, саопштило да је 1941. Егнерова јединица убила 11.164 особе, већином јеврејских мушкараца из Србије, људи осумњичених да су комунисти и Роми.

Та јединица је, према сазнањима америчког Министарства правде, 1942. године убила 6.280 јеврејских жена и деце из Србије. Они су угушени угљен-моноксидом за време превожења, у камиону направљеном за те сврхе.

Центар Симон Визентал, који тражи нацистичке ратне злочинце, подржао је намеру Србије да суди Егнеру и још двојици људи осумњичених да су за време Другог светског рата учествовали у ратним злочинима нациста.

Због злочина у Другом Светском рату српско правосуђе отворило је истраге против Шандора Кепироа, који живи у Мађарској, и Миливоја Ашнера из Хрватске, сад држављанина Аустрије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара