Ребрачи укинут притвор

Власница добротворног Фонда Катарина Ребрача пуштена је данас из Окружног затвора у Београду, пошто јој је укинут притвор, изјавила је портпаролка Управе за извршење кривичних санкција Зорана Вучковић.

Катарини Ребрачи данас је укинут притвор у коме се налазила од 7. априла ове године. Управа за извршење заводских санкција саопштила је да је Катарина Ребрача данас пуштена из притвора.

Виши суд у Београду укинуо је притвор Ребрачи пошто се са предлогом њених бранилаца да се она брани са слободе сагласио заменик јавног тужиоца, изјавила је портпаролка суда Душица Ристић.

Катарина Ребрача, њена мајка Сандрина Богуновић и њихове две сараднице оптужене су за злоупотребу и присвајање новца из фонда "Катарина Ребрача" и суди им се пред Вишим судом у Београду. Оптужене су и Мирјана Христић и Слађана Миронија.

Према наводима оптужнице, оне су од марта 2006. године до априла 2010. године противправно присвојиле 37 милиона динара које су на рачуне Добротворног фонда "Катарина Ребрача" уплатили донатори ради едукације и информисања женске популације о превенцији рака дојке.

Тужилаштво је одустало од кривичног гоњења Татјане Бабац.

Катарина Ребрача и Слађана Миронија биле су у притвору од хапшења 7. априла, док се остале две оптужене бране са слободе.

Оптужене се терете за кривично дело злоупотребе службеног положаја за које је запрећена казна до 12 година затвора.

Донацијама покривани трошкови агенција

Ребрача је, раније данас, у наставку суђења за проневеру 37 милиона динара, рекла да је фонд агенцији "К моделс", чији је она оснивач и једини запослени, уплатила 5,7 милиона динара, добијених од донатора, за прављење спискова познатих личности које су учествовале на манифестацијама фонда, као и за слање факсова и сличне активности.

Центру за креативно домаћинство њене мајке Сандрине Богуновић фонд је уплатио 1,6 милиона динара за израду предмета који су дељени на манифестацијама Фонда "Катарина Ребрача" на којима је указивано на важност раног откривања рака дојке.

Агенцији "Мима арт фонд" је уплатио три милиона динара за услуге личног помоћника Катарине Ребраче, а новац је уплаћиван и агенцији "Топ имиџ",  навела је Ребрача на суђењу.

На питање судије Славице Николић како то да је она једини оснивач и фонда и агенције "К моделс", а новац фонда је пребациван на агенцију "искључиво у хуманитарне сврхе", Катарина Ребрача је одговорила да је одржано 99 манифестација о којима су извештавали медији.

Београд издвојио 10 милиона динара

Заступник оштећеног Института за онкологију адвокат Страхиња Кастратовић предочио је оптуженој писмо Скупштине Београда из фебруара 2009. године у којем од института захтева да граду врати 10 милиона динара које је градски парламент издвојио за куповину мамографа на институту.

Ребрача је раније у својој одбрани изјавила да је град тих 10 милиона динара издвојио после њеног разговора са градоначелником Драганом Ђиласом, а данас је навела да је бивши директор института Ненад Боројевић отказао сарадњу фонду и пријавио је тужилаштву убрзо пошто га је питала шта се догодило са тих 10 милиона.

Ребрача је ухапшена почетком априла, а Боројевић крајем јуна због сумње да је члан организоване групе лекара и фармацеута који су пацијентима оболелим од рака преписивали веће количине цитостатика од прописаних.

Ребрача: Промоција кампање једини циљ Фонда

Катарина Ребрача истакла је да је новац фонда трошен искључиво за циљеве фонда међу којима нису били куповина апарата нити адаптација објеката, него указивање на значај раног откривања рака дојке.

Оптужена је на питање Кастратовића одговорила да је фонд основала са 30.000 динара и да она није власник него оснивач приватног фонда чијим је средствима она управљала као оснивач.

Ребрача је навела да о активностима фонда није морала да обавештава Министарство здравља, јер су представници министарства присуствовали готово свим манифестацијама које организовао Фонд Катарина Ребрача.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара