Поповић против Коштунице

Адвокат Срђа Поповић поднео кривичне пријаве против неколико особа због оружане побуне ЈСО, новембра 2001. године. Кривична пријава и против председника ДСС-а Војислава Коштунице. ДСС одбацује оптужбе, "са најдубљим гнушањем".

Правни заступник породице Ђинђић, Срђа Поповић, поднео је Специјалном тужилаштву за организовани криминал, кривичне пријаве против неколико особа, због оружане побуне ЈСО новембра 2001. године, којом је обухваћен и тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница, преноси Бета.

Демократска странка Србије одбацила је оптужбе против Коштунице уз оцену да је кривичном пријавом "превршена свака мера у примитивној кампањи која се непрестано води против ДСС".

Кривичне пријаве су, у уме мајке и сесре убијеног премијера, поднете против некадашњих команданата ЈСО Милорада Улемека и Душана Маричића, чланова команде ЈСО Веселина Лечића и Звездана Јовановића. Улемек и Јовановић осуђени су за атентат у ком је 12. марта 2003. године убијен премијер.

Поповић је поднео пријаву и против тадашњег начелника Управе војне безбедности, генерала Аце Томића.

Као организатори побуне наведени су Улемек, Маричић, Јовановић и Лечић, а објашњена је и улога вође криминалног земунског клана Душана Спасојевића.

Како преноси С медиа портал, Коштуница се терети да, супротно Уставу СРЈ, није угушио оружану побуну, а Томић за подстрекивање, обећањем да се војска неће мешати.

ДСС одбацује оптужбе 

Демократска странка Србије одбацила је "са најдубљим гнушањем" оптужбе против председника те странке Војислава Коштунице.

"ДСС са потпуним презиром разобличава моралну наказност адвоката Поповића и најоштрије осуђује распиривача ове гнусобне хистерије", саопштио је ДСС, оптужујући га да је "потписао захтев да се бомбардују његов родни град Београд и Србија".

У саопштењу ДСС-а, Срђа Поповић је означен као "бранилац доглавника Артуковића" и "подстрекач на убијање Срба".

Поповић, који је у суђењу за убиство Ђинђића заступао породицу, изјавио је раније данас да би истрага о побуни ЈСО помогла у расветљавању политичке позадине атентата на Ђинђића и да је побуна била политички увод у атентат.

У процесу за убиство Ђинђића, јула 2005. године, Поповић и адвокат Радивој Пауновић, поднели су тадашњем специјалном тужиоцу за организовани криминал Слободану Радовановићу предлог за проширење оптужнице и на оружану побуну ЈСО, што је одбијено.

Судско веће је у том поступку одбило и да саслуша Коштуницу као сведока.

Специјално тужилаштво за организовани криминал недавно је најавило истрагу оружане побуне ЈСО.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара