Ребрача негира кривицу

На почетку суђења, Катарина Ребрача изјавила да није крива по оптужници која њу, њену мајку Сандрину Богуновић и две сараднице терети за злоупотребу и присвајање новца из фонда "Катарина Ребрача".

Власница добротворног Фонда за превенцију рака дојке "Катарина Ребрача" негирала је кривицу на почетку суђења пред Вишим судом у Београду, рекавши да није истина да је новчана средства Фонда користила за личне потребе.

Ребрача је рекла да је планирала да заједно са Б92 учествује у куповини мобилног мамографа и да је план био да се новац сакупи до краја априла, али да је она, почетком тог месеца, ухапшена.

Током опширног изношења одбране, Ребрача, која је у судницу Палате правде доведена са лисицама на рукама из седмомесечног притвора, истакла је да иза себе има 25-годишњу каријеру и да је њена жеља била само да помогне у борби против рака дојке.

"Оптужбе против мене немају везе са мозгом", рекла је Ребрача.

Катарина Ребрача испричала је да је, током прикупљања средстава за Фонд, била у контакту са градоначелником Београда Драганом Ђиласом и Радмилом Хрустановић, као и са челницима Општине Стари Град Вјером Радовић и Мирјаном Божидаревић.

Ребрача је рекла да средства од Фонда није трошила за личне потребе и ненаменски, али је нагласила и да није могла да обилази болнице по Србији, "гола, боса и у ритама".

"Ја сам могла сама себи да одредим плату и купујем ствари за које ме оптужујете, али нисам то урадила. У мени је само постојала свест да помогнем женама у борби против рака дојке", казала је Ребрача.

Ребрача је испричала да је, 2008. године позвала градоначелника Ђиласа и да је град тада издвојио 10 милиона динара за фиксни дигитални мамограф, као и да су Ђилас и Хрустановићева били упознати са њеним путовањем на универзитет у Чикагу, што јој се сада ставља на терет, као пример ненаменских трошкова.

"Путовања су имала циљ и сврху да успоставим контакт и разменим информације. Понекад су мој бивши супруг и дете ишли са мном, али пошто сам ја 90 одсто свог времена посветила Фонду, морала сам понекад и са њима да будем", навела је оптужена.

Катарина Ребрача је негирала да је оштетила Институт за онкологију за три милиона динара, док је на питање тужиоца шта је било са средствима која су на рачун њеног Фонда уплаћивали грађани преко Инфостана, Ребрача је одговорила да нико из тог предузећа никада није имао примедбе, нити је тражио спецификацију како су средства потрошена.

Ребрача је негирала и да је њен Фонд добијао субвенције Министарства здравља, али је рекла да је добро сарађивала са тим Министарством.

На почетку суђења, Ребрача је рекла да месечно зарађује између 3.000 и 4.000 евра, јер је власница модне агенције, док је њена мајка Сандрина Богуновић рекла да се последњих 10 година бави писањем књига и да су оне продаване у рекордним тиражима.

Правни заступник Института за онкологију Страхиња Кастратовић, приликом изношења одбране Ребраче, више пута је затражио да она не чита своју одбрану, већ да је непосредно износи, што је изнервирало једну особу у публици, која је опсовала адвоката Кастратовића.

Поред Ребраче, за злоупотребу 37 милиона динара из Фонда, терете се и њена мајка Сандрина Богуновић, Слађана Миронија и Мирјана Христић.

Оне су оптужене за кривично дело злоупотребе службеног положаја, за које им прети казна до 12 година затвора.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво