Потврђена пресуда за злочине у Сувој Реци

Оптуженима за учешће у ратном злочину у Сувој Реци потврђена пресуда, у Апелационом суду у Београду. Једном оптуженом укинута пресуда и наређено ново суђење.

Апелациони суд у Београду потврдио је пресуду Већа за ратне злочине, којом су тројица окривљених за учешће у ратном злочину у Сувој Реци осуђена на вишегодишње казне затвора, а тројица ослобођена оптужби, док је у односу на једног оптуженог укинуо пресуду и наложио ново суђење.

Потврђена је пресуда којом је Слађан Чукарић осуђен на казну затвора од 20 година, Милорад Нишавић на 13 година и Мирослав Петковић на 15 година затвора, због кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва.

Некадашњи командант Посебних јединица полиције Радослав Митровић правоснажно је ослобођен оптужби за учешће у ратном злочину у Сувој Реци на Космету, 26. марта 1999. године, када је убијено 49 албанских цивила, саопштио је Апелациони суд.

Ослобађајућа пресуда од оптужби за исти злочин потврђена је и полицајцима локалне полицијске управе, Ненаду Јовановићу и Зорану Петковићу, као и Рамизу Папићу, против кога је тужилаштво претходно одустало од кривичног гоњења.

У односу на командира ОУП-а Сува Река Радојка Репановића, првостепена пресуда је укинута и у том делу предмет је враћен првостепеном суду на поновно суђење. Репановићу је продужен притвор до даље одлуке првостепеног суда - Одељења за ратне злочине.

Оптужницом Тужиоца за ратне злочине, Репановићу је стављено на терет да је 26. марта 1999. године у Сувој реци, користећи ситуацију борбених активности Војске СРЈ против припадника ОВК, одредио групу од десетак припадника активног и резервног састава те управе у којој су били Чукарић и Петковић.

Репановић им је, према оптужници, наредио напад и убијање албанских цивила у беришанском насељу, где су се налазиле куће у којима су живеле породице Бериша и друге албанске породице, а потом одредио другу групу припадника полиције ОУП Сува Река којој је издао наредбу да заједно са припадницима Цивилне заштите лешеве убијених цивила утоваре у камион и одвезу са лица места.

Милорад Нишавић је, као припадник Ресора државне безбедности, такође, учествовао у извођењу овог напада. Том приликом убијено је 50 лица, од чега 48 чланова породице Бериша.

По налажењу Апелационог суда, у односу на укидајући део, основано се у жалбама окривљеног Радојка Репановића, његових бранилаца и супруге, наводи да је првостепена пресуда захваћена битном повредом одредаба кривичног поступка, имајући у виду да нема разлога о одлучним чињеницама, те да су они који су дати нејасни и у знатној мери противречни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се