Јуришићу укинута пресуда

Илији Јуришићу укинута пресуда, којом је био осуђен на 12 година затвора, због напада на тузланску колону ЈНА 1992. године. Јуришић пуштен да се брани са слободе. Апелациони суд наложио ново суђење.

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је Илија Јуришић био осуђен на 12 година затвора и наложио поновно суђење пред првостепеним судом и потпуно новим судским већем.

Истом одлуком, суд је Јуришићу, који је оптужен као налогодавац напада на "тузланску колону" ЈНА, 1992. године, укинуо притвор и пустио га да се брани са слободе.

Председник судског већа судија Синиша Важић рекао је да суд, после одржаног главног преседа, усвојио жалбе Јуришићевих бранилаца и наложио првостепеном суду - Одељењу за ратне злочине да поново утврди чињенично стање по налозима из решења Апелационог суда.

Јуришић је првостепено осуђен пред некадашњим Окружним судом у Београду, септембра 2009, на 12 година затвора, због употребе недозвољених средстава борбе.

Тужилаштво је тражило већу казну, а Јуришићеви браниоци ослобођање "због недостатка доказа" и пуштање из притвора.

Јуришићев адвокат Ђорђе Дозет рекао је да је најзначајније да је Јуришић на слободи.

"Оно што је врло значајно је да је веће рекло, бар сам ја то тако схватио, да Илија Јуришић у првом степену није имао фер и правично суђење", рекао је Дозет.

Векарић: Ко је одговоран за убиство војника?

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да ће Тужилаштво за ратне злочине покушати да на новом суђењу докаже кривицу и одговорност Илије Јуришића.

Тужилаштво за ратне злочине жели да добије одговор на питање ко је одговоран за убиство више десетина војника "тузланске колоне", рекао је Векарић о додао да не жели да коментарише одлуку суда.

"Суд је нашао да су искази сведока противречни изјавама људи који су били на одређеним функцијама у то време", казао је Векарић и додао да ће Тужилаштво покушати да докаже Јуришићеву кривицу.

Током претреса који је отворио другостепени суд, саслушано је 14 сведока, међу којима, путем видео-линка из Сарајева, и некадашњи градоначелник Тузле Селим Бешлагић и бивши командири станица полиције у том граду.

Јуришић је негирао да је издао наредбу о нападу на колону војника ЈНА која се повлачила из Тузле, већ да је пренео наређење претпостављеног Меха Бајрића која је гласила: "На ватру одговори ватром".

Ухапшен је 2007. године на београдском аеродрому.

У образложењу првостепене пресуде наведено је да је на суђењу неспорно утврђено да су постојали споразуми БиХ и СРЈ, као и цивилне и војне власти Тузле са касарном ЈНА "Хусинска буна" о мирном повлачењу војника ЈНА из Тузле, 15. маја 1992. године.

У нападу на колону ЈНА у Тузли, 15. маја 1992. године, по оптужници српског Тужилаштва за ратне злочине погинуо је најмање 51 војник, око 50 је рањено, а уништен је и већи број санитетских возила.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи