Капетан Драган тражи слободу и одштету

Драган Васиљковић, познат као Капетан Драган, чије изручење због ратног злочина Хрватска тражи од Аустралије, затражио да буде пуштен из затвора. Васиљковић тражи и новчану одштету због неоснованог притвора.

Бивши командант добровољачких одреда у рату у Хрватској Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, чије изручење због ратног злочина Хрватска тражи од Аустралије, затражио је да буде пуштен из затвора у коме чека изручење.

Капетан Драган, такође, тражи и да му се због неоснованог хапшења и оптужби исплати одштета, пише аустралијски лист "Острелијан".

Како преносе хрватски медији, шест месеци након што је аустралијски Високи суд донео одлуку о томе да се Васиљковић изручи Хрватској, он у писму Савезном суду тврди да Хрватска покушава да покрене судски процес на основу ретроградне примене закона, односно на основу кривичног законодавства, које није постојало у тренутку кад су ти злочини наводно почињени.

Васиљковић, који има држављанство Аустралије и тамо користи име Данијел Снеден ухапшен је у мају, након што се 43 дана сакривао и наводно припремао на бекство из Аустралије.

Хрватска је захтев за изручењем упутила Аустралији 2006. године, а Васиљковић је осумњичен за ратне злочине над заробљеним хрватским војницима и полицајцима у затвору у Книну у лето 1991. године, и селу Брушка код Бенковца у фебруару 1993. године, као и за ратни злочин против цивила због планирања напада на хрватска села око Глине, у јесен 1991. године.

У свом новом захтеву, Васиљковић тврди да се чланови 120. и 122. кривичног законика Хрватске нису примењивали до марта 1993. године, односно да су ступили на снагу након што су злочини наводно почињени.

Васиљковићев адвокат Клајв Еват је за "Острелијен" изјавио да се ради о захтеву за ретроградном применом закона, због које нико не може да буде изручен.

Хрватски извори истичу да су дела за која се Васиљковић сумњичи постојала као кривична дела и у ранијем кривичном закону и да је 1993. године напросто преузето кривично законодавство бивше државе.

Саслушање у овом случају требало би да се одржи следеће недеље, пише лист. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво