Инцидент у Новом Пазару

Четири полицајца лакше повређена у инциденту у Новом Пазару, када је више стотина присталица муфтије Муамера Зукорлића напало каменицама припаднике полиције у насељу Хаџет. Без договора Исламске заједнице у Србији и градоначелника Меха Махмутовића.

После вишечасовних протеста присталица Исламске заједнице у Србији због спорне парцеле и пропалих преговора са градоначелником Новог Пазара Мехом Махмутовићем у том граду вечерас је мирно. Више стотина присталица ИЗ у Србији, коју предводи главни муфтија Муамер Зукорлић, напала је данас каменицама припаднике полиције у новопазарском насељу Хаџет.

Каменовање је трајало око три минута, а повређена су четири полицајца и неколико демонстраната. 

Како је јавио репортер РТС-а са лица места, Душан Јемуовић, до инцидента је дошло након протеста присталица Исламске заједнице у Србији, због тога што је, како тврде, Градска управа узурпирала земљиште које припада вакуфу (задужбини), на којем се гради ново обданиште.

Муфтија новосадски Решад Плојовић је, након договора са полицијом, позвао окупљене да се мирно разиђу, до понедељка, када се очекују нови преговори, јер су данашњи разговори представника Исламске заједнице у Србији с градоначелником Мехом Махмутовићем, завршени без договора.

Функционер ИЗ у Србији Сеад Шаћировић изјавио је да преговори са градоначелником нису дали резултате и да неће бити настављени.

Шаћировић је за неуспех преговора оптужио челнике Новог Пазара, "који нису хтели да повуку раднике са градилишта вртића".

Учесници протеста су вечерас око 18 часова блокирали и излаз из града ка Рибарићу, али су га пола сата касније деблокирали. Других инцидената након тога није било.

Муфтија Муамер Зукорлић рекао је раније да град жели да вртић изгради на земљишту те заједнице, коју је одузела комунистичка власт након Другог свеског рата.

На другој страни, начелник Градске управе Новог Пазара Сулејман Ницевић рекао је да је спорну парцелу општина купила 1982. године од Исламске заједнице за тадашњих 754.510 динара, и она је од тада у власништву града по легалном и законитом правном процесу.

Ванредно заседао Свеопшти сабор ИЗ

Свеопшти сабор Исламске заједнице у Србији, којом руководи главни муфтија Муамер Зукорлић, саопштио је да је "отимање вакуфске парцеле" у Новом Пазару "кулминација насиља, дискриминације и гажења елементарних права муслимана" и затражио повлачење полиције.

Исламска заједница у Србији је незадовољна због тога што је Градска управа Новог Пазара започела градњу обданишта на парцели за коју они тврде да је вакуфска.

Како се наводи у саопштењу, Сабор је затражио хитно повлачење ванредних полицијских снага са подручја Новог Пазара и Санџака.

Сабор је закључио да је "удар на исламску веронауку" завршница припрема за, како се тврди, "асимилацију и покрштавање муслимана, што представља наставак геноцидне политике према Бошњацима".

Све грађане Санџака Сабор је позвао на "међусобну солидарност у грађанској непослушности према режиму и прорежимским политичким странкама".

Од Бошњачког националног сабора, Сабор је затражио да, како је наведено у саопштењу, убрза припреме за обнову аутономије Санџака, наведено је у саопштењу које је потписао председник Хајро Тутић.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво