Шешељ осуђен за непоштовање Трибунала

Хашки суд осудио Војислава Шешеља на 15 месеци затвора за непоштовање суда. Шешељ се, приликом првог ступања пред суд 6. марта, изјаснио да није крив. Трибунал затражио повлачење његовe књиге са интернета. Красић: Пресуда Шешељу правни фундаментализам

Трибунал у Хагу осудио је Војислава Шешеља на 15 месеци затвора по оптужници за непоштовање суда.

Судско веће председавајућег судије О Гон Квона наложило је, такође, Шешељу да књигу, чији наслов Трибунал води као поверљив, повуче са свог сајта и да о томе до 7. августа обавести Секретаријат Трибунала.

Судско веће је утврдило да је Шешељ свесно прекршио одлуке суда о заштити идентитета три сведока у процесу који се против њега води по оптужници за ратне злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-93.

Шешељ је први оптужени за ратне злочине пред Трибуналом који је током суђења оптужен и за непоштовање суда.

Од 21. јануара Шешељ је оптужен за свесно и намерно ометање спровођења правде тиме што је, у једној од својих књига, обелоданио поверљиве информације на основу којих се лако може утврдити идентитет тројице заштићених сведока у поступку који се против њега води по оптужници за ратне злочине почињене у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Лидер радикала је у књизи, објављеној новембра 2007. године, навео занимања сведока, имена чланова њихових породица и друге податке, као и делове изјава једног од њих, мада је знао да је суд у марту 2003. године забранио обелодањивање тих изјава.

Шешељ се, приликом првог ступања пред суд 6. марта, изјаснио да није крив. Саслушање је одржано 29. маја.

За непоштовање суда запрећена је казна до седам година затвора или новчана казна до 100.000 евра, или обоје.

"Трибунал сматра безбедност сведока и интегритет поверљивих материјала суштинским елементима владавине закона", нагласио је тај суд у саопштењу и подсетио да је због непоштовања суда досад подигнуто неколико оптужница.

Шешељ се 24. фебруара 2003. године добровољно предао Хашком суду, а 25. фебруара се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице за ратне злочине.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво