"Командант Наци" напада Жандармерију

Истрагу против недавних терористичких напада код Бујановца и у Прешеву, српске службе безбедности усмериле ка групи Љирима Јакупија, познатог и под именом "Командант Наци", пише "Политика".

Српске службе безбедности усмериле су истрагу недавних терористичких напада код Бујановца и у Прешеву ка групи познатог терористе Љирима Јакупија, званог "Наци", сазнаје "Политика" из извора блиских истрази.

Јакупи (30), родом из Бујановца, и чланови његове групе се, према доступним информацијама, налазе на Косову и Метохији, у околини Гњилана, пише "Политика".

Саговорник листа наводи да постоје озбиље информације да су напади дело Јакупија, али да за сада није познато да ли је он директно учествовао или је послао чланове своје групе да минобацачем гађају припадника Жандармерије и баце бомбу на стамбену зграду у Прешеву.

У два одвојена инцидента рањене су или повређене четири особе, двојица припадника Жандармерије и једна жена и дечак, обоје албанске националности.

Службе безбедности задужене за расветљавање последњих догађаја у Копненој зони безбедности дошле су и до података који су могући мотиви терористичких напада.

Прве информације говоре да су чланови групе Јакупија хтели само да нагласе да су још активни, али и да испровоцирају припаднике Жандармерије на неку ширу акцију која би изазвала револт албанског становништва.

За Јакупија се последњи пут чуло у лето 2007. године када је на Шар планини избегао да га македонска полиција ухапси.

Јакупи је средином 1998. године постао добровољац ОВК и "ватрено крштење" у борбама са српским снагама безбедности имао је на подручју Ђаковице, под командом Рамуша Харадинаја.

У фебруару 2000. године, Јакупи је са Шефћетом Муслијуом радио на оснивању Ослободилачке војске за Бујановац, Прешево и Медвеђу (ОВПМБ), која је од 2001. до 2004. изводила оружане нападе и отмице људи на подручју три општине југа Србије.

Према подацима српских безбедносних служби, Јакупи важи за изузетно способног терористу и највећег стручњака за експлозив међу албанским екстремистима.

Операција "Планинска бура" 

Македонска полиција, пре две године, разбила групу наоружаних Албанаца у околини села Бродец, Вешала и Вејце недалеко од Тетова и том приликом запленила запањујућу количуну наоружања, укључујући и противавионаке пројектиле СА-7 и противтенковске вођење ракете "фагот".

Специјалци су, уз подршку оклопних хеликоптера и транспортyера, упали у околину села Бродец, где се по бегу из косовског затвора "Дубрава" крили Лирим Јакупи и његови најближи сарадници Рамадан Шити и Метин Ислами, који су током борби убијени.

Акција македонских специјалаца протов групе од око 30 одметника трајала је свега неколико часова, а током борби оштећено је неколико атомобила, кућа и локална џамија.

САД су, одмах по окончању акције, похвалиле професионалност македонских полицајаца и покренуле интерну истрагу о везама Исламија и Шитија са читавим низом група радикалних исламиста на Косову, у западној Македонији и у Санџаку, али резултати те истраге никада нису саопштени.

Рамадан Шити је Саудијац, који је из матичне државе протеран после оптужби да је умешан у планирање убистава високих званичника, после чега се обрео на Косову, где су га 2005. године ухапсили Американци на основу међународне потернице.

Претходно, Шити је побегао из затвора у Скопљу, где је служио казну затвора због убиства таксисте, а његово име се повезује и са бомбашким нападима из 2005. године.

Јакупијева група сматра се отцепљеним делом Албанске националне армије, који је УНМИК 2003. године прогласио за терористичку организацију, након покушаја минирања пруге на северу Косова. Они су, током акције, носили униформе за обележјима Националне ослободилачке армије, која је расформирана после потписивња Охридског мировног споразума 2001. године.

Јакупи је, током протеклих година, у неколико наврата покушавао да испровоцира акције македонске полиције, прво у селу Кондово у предграђу Скопља, а затим и у Танушевцима, али без претераног успеха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара