Изручен Сретко Калинић

Припадник "Земунског клана" Сретко Калинић изручен је Србији ноћас нешто пре два часа и смештен у притворску јединицу Специјалног суда у Београду. То је први случај изручења хрватског држављанина другој земљи.

Сретко Калинић, одбегли припадник "Земунског клана", изручен је ноћас нешто пре два часа Србији. Калинић је смештен у притворску јединицу Специјалног суда у Београду. 

Из Хрватске, припадник "Земунског клана" је у Србију пребачен авионом Владе Србије, а операцију екстрадиције из загребачког затвора у Дубрави до Београда извела је антитерористичка јединица МУП-а Србије.

Екстрадиција Калинића спроведена је у сарадњи припадника хрватске и српске полиције изјавио је српски министар полиције Ивица Дачић.

Непуних пола сата касније, припадници МУП-а су трасом која је унапред припремљена, уз специјално обезбеђење, спровели Калинића до "планираног објекта" и предали га припадницима Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде, изјавио је министар полиције.

Објекат у ком је смештен Калинић ће обезбеђивати и припадници Жандармерије, нагласио је Дачић.

По његовим речима, МУП је све детаље око изручења Калинића чувао у најстрожој тајности желећи да избегне безбедносне ризике који су могли бити "скопчани" са операцијом изручења.

Портпарол хрватског министарства унутрашњих послова Крунослав Боровец изјавио је да је изручење протекло без икаквих безбедносних проблема.

Србија је изручење Калинића тражила 11. јуна, три дана после његовог хапшења у Загребу, након што је, на језеру у Ракитју, на њега пуцао други осуђеник за Ђинђићево убиство Милош Симовић. У бекству је био од 12. марта 2003. године.

Калинић је правоснажно осуђен на 30 година затвора, за учешће у атентату на премијера Србије Зорана Ђинђића, док је за многа убиства и отмице које су починили припадници земунског клана, осуђен на максималних 40 година затвора. Пошто му је суђено у одсуству, може затражити понављање тих суђења.

У Жупанијском суду у Загребу Калинић је 24. августа осуђен на 18 месеци затвора због фалсификовања хрватског пасоша и истог дана одређен му је екстрадициони притвор.

Хомен: Калинић у Окружном затвору до краја истраге

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен рекао је да ће Калинић у Окружном затвору у Београду боравити до завршетка истраге о убиствима о којима је говорио пред хрватским истражним органима.

Хомен је агенцији Бета рекао да би Калинић, после тога могао бити упућен на издржавање казне од 40 година затвора.

Слободан Хомен је рекао да Калинић може да тражи понављање тих поступака, пошто му је суђено у одсуству, али је изразио сумњу да би могао добити статус сведока сарадника у случају подизања нових оптужница за кривична дела за која до сада није одговарао.

У складу са новинама у Закону о кривичном поступку из 2009. године, Калинић би могао да добије статус сведока сарадника уколико би у поновљеним поступцима био осуђен на мању казну од 40 година затвора.

"Формално правно то је могуће, али искрено не верујем да ће му се понудити такав статус, с обзиром на тежину ужасних кривичних дела која је починио. Сматрам да би било чак и контрапродуктивно да једна таква особа добије било какав повлашћени статус", рекао је Хомен.

Према речима Хомена, Калинић би могао да буде "више него драгоцен сведок за низ неразјашњених убистава".

Главни егзекутор "Земунаца" 

Према пресуди Специјалног суда, Калинић је убио бар осам особа. Важио је за професионалног убицу, главног егзекутора "Земунаца", који је, осим по ликвидацијама из аутомобила у покрету, био познат и по суровости, у хрватским медијима му је уз име додаван и надимак Звер.

Слободан Хомен је раније изјавио да ће Калинић и Милош Симовић, поред осталог, бити испитани о политичкој позадини убиства премијера Зорана Ђинђића, истичући потребну опрезност по том питању.

"Када се ради о изјавама везаним за убиство премијера Ђинђића треба бити врло опрезан, јер се ради о изјавама плаћених убица, односно извршиоцима бројних убистава", навео је Хомен.

Државни секретар је рекао да ће Тужилаштво, осим политичке позадине убиства премијера, истражити шта су Калинић и Симовић радили у претходних седам година, где су се скривали и ко им је пружао логистичку подршку и новац за сакривање.

Испитаће се и која су кривична дела чинили, од убистава сведока сарадника, до убистава у другим земљама и за кога су радили, то јест ко их је ангажовао као плаћене убице, напоменуо је Хомен.

Калинић је током боравка у загребачком притвору, истражиоцима открио да је 11. августа 2008. године требало да ликвидира Ивана Делића, кума Бране Мићуновића, у будванском кафеу "Палма".

Уместо Делића убио је младића из Пљеваља који је седео за столом, а живота га је стајало то што је носио исту мајицу као Делић.

Како су раније писали хрватски медији, Србија је од хрватских тужилаца, између осталог, затражила да се Калинић испита у вези са ликвидацијом Бранка Јевтовића Јорге, 2004. године у Београду и покушајима убиства Зорана Недовића Шока и Андрије Драшковића исте године.

Калинић оптужио и Легију! 

Недовић и Драшковић су пуким чудом преживели, али су двојица њихових телохранитеља убијена, а четворица рањена. Тужилаштво Србије интересовало је да ли Калинић има информација о тим кривичним делима јер се у то време у српској јавности нагађало да Земунци стоје иза тих злочина и да им је мотив била наводна освета за ликвидацију Жељка Ражнатовића Аркана.

Калинић је, како сазнаје РТС, један од последњих сусрета са хрватским истражним органима, искористио да оптужи бившег команданта Јединице за специјалне операције и вођу земунског клана Милорада Улемека да је наручио убиство сведока сарадника Зорана Вукојевића, из освете због сведочења пред Специјалним судом.

Како је РТС-у потврђено из извора блиских истрази, Калинић је током саслушања у Загребу изјавио да су у отмици и убиству Вукојевића, јуна 2004. године, учествовали Милош и Александар Симовић и Зоран Повић. Пре него што су га убили, брутално су га мучили захтевајући да им каже где је скривен новац земунског клана.

Ако се тај Калинићев исказ покаже као тачан, правници оцењују да би Милорад Улемек, али и Симовићи могли поново да се нађу на оптуженичкој клупи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво