Мол: Армија БиХ нападала свој народ

Муслиманска страна 1992. године "користила Сарајево да би одржавала статус жртве", рекао бивши војни посматрач УН Ричард Мол на суђењу Караџићу у Хагу. Сведок навео да су страни посматрачи веровали да Армија БиХ напада сопствени народ.

Бивши војни посматрач УН у Сарајеву Ричард Мол изјавио је на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу, да су посматрачи у јесен 1992. године били "прилично уверени" да снаге Армије Босне и Херцеговине нападају сопствене грађане у Сарајеву.

Током унакрсног испитивања, Караџић је британског потпуковника Мола питао "да ли је муслиманска страна пуцала на своје грађане у циљу постизања статуса жртве и изазивања међународних симпатија и стране војне интервенције".

Сведок је то питање назвао "добрим и контроверзним", рекавши да је "било елемената због којих су посматрачи УНПРОФОР-а били прилично уверени да је то истина", али да нису могли да прикупе довољно доказа.

"Осећали смо да је то истина и нелагодно смо се осећали. Не могу да наведем ниједан конкретан пример јер, с обзиром на окружење у којем смо били, нисмо могли да спроведемо истрагу", изјавио је Мол.

Бивши војни посматрач је назначио и да је муслиманска страна "користила Сарајево да би одржавала статус жртве и злоупотребљавала цивилне објекте", укључујући и болнице, смештајући оружје у њиховој близини, да би изазвала одговор српских снага.

Мол је потврдио и да је Армија БиХ отварала ватру из околине команде УНПРОФОР-а у Сарајеву и да је он, као један од заповедника посматрача, више пута позивао муслиманске официре да то не чине.

У свом главном исказу, који је дао претходног дана, Мол је сведочио да је Војска Републике Српске, у јесен 1992. године, насумично гранатирала Сарајево.

Према тадашњим проценама војних посматрача УН, у Сарајеву је сваког дана гинуло петнаестак цивила од артиљеријске и снајперске ватре, прецизирао је сведок.

Дан у којем би на Сарајево пало 100 граната, посматрачи би описивали као "миран", с обзиром на то да се дешавало да на град буде испаљено и више од "600 пројектила", рекао је Мол.

Тадашњи председник РС, Караџић је оптужен за "терорисање" цивила у Сарајеву током кампање артиљеријских и снајперских напада; геноцид над несрбима у Сребреници и још осам босанских општина; етничко чишћење широм БиХ и узимање међународних талаца у периоду између 1992. и 1995. године. 

У наставку суђења, тужиоци су пред судије извеле следећег сведока, Ричарда Хигса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво