Враћају се повређени туристи

Шесторо путника, повређених у несрећи у Египту, враћају се данас у Србију. Преостало двоје биће отпуштени из болнице наредних дана.

Стање осморо повређених грађана Србије који су повређени у тешкој саобраћајној несрећи у Египту стабилно је и ван су животне опасности.

Шесторо од осморо грађана Србије повређених у тешкој саобраћајној несрећи у четвртак у Египту, биће отпуштено данас из болнице у Каиру и током дана ће авионом, у пратњи лекара, допутовати у Београд, саопштено је из Министарства спољних послова (МСП) Србије.

Преостало двоје повређених, који су ван животне опасности, биће отпуштено из болнице у наредним данима, чим то дозволи њихово здравствено стање, додаје се у саопштењу. МСП Србије навело је да ће наставити да предузима све мере око њиховог лечења, смештаја и транспорта за Београд.

Специјални конзуларни тим Министарства спољних послова који се налази у Египту "непрекидно је ангажованан на свим радњама око организације преноса тела трагично настрадалих грађана Републике Србије", истиче се у саопштењу.

Најважнија солидарност

Због трагичне смрти деветоро туриста, када је шлепер ударио у аутобус са 17 путника у близини Хургаде, 17. јул је у Србији био проглашен за Дан жалости.

По повратку из Египта председник Србије Борис Тадић рекао је да је у овом тешком тренутку најважнија солидарност са породицама страдалих.

"Ово су ствари које надилазе појединачне интересе, то су националне ствари. На тај начин манифестујући солидарност и основне људске вредности и свет на нас гледа са дубоким поштовањем", рекао је Тадић. 

Тадић и министар спољних послова Вук Јеремић обишли су у петак повређене путнике. Тадић се упознао са здравственим стањем сваког путника.

Непознате све околности несреће

Још се тачно не зна како се догодила саобраћајна несрећа у којој су поред девет наших грађана, живот изгубила и два Египћанина из локалне туристичке агенције.

Лакше повређени Ивица Нешић из Лесковца који је био у аутобусу рекао је да мисли да возач аутобуса није могао да избегне удес.

"Судар се догодио на оштрој левој кривини. Поред нас је прошао један тежак камион, али се за њим појавио други, који је већ био заузео пола наше коловозне траке, вероватно се спремајући за претицање".

"Кочила су оба возача, али нису успели да заусатве возила", рекао је Нешић и додао да је Хитна помоћ брзо стигла.

Његова девојка, лесковчанака Миљана Церовић, у несрећи је такође задобила лакше повреде.

Настрадали грађани Србије

У саобраћајној несрећи погинули су Трпеска Славица из Зрењанина, Јањић Зоран из Београда, Јањић Иванка из Београда, Јањић Мара из Београда, Родић Снежана из Новог Сада, Родић Ирина из Новог Сада, Јовицки Зденка из Новог Сада, Јовицки Стефан из Новог Сада и Јовицки Катарина из Новог Сада.

Повређени грађани Републике Србије Ергелашев Иван из Зрењанина, Нешић Ивица из Лесковца, Церовић Миљана из Лесковца, Бабић Иван из Панчева, Попадић Сања из Панчева, Лукић Тијана из Београда, Лукић Мирослав из Зрењанина и Јовицки Саша из Беочина збринути су у болници у Каиру.

Настрадали грађани Србије били су у Египту на годишњем одмору, а тамо су отпутовали у аранжману туристичке агенције "Перла турс" из Новог Сада.

Политички директор Министарства спољних послова Борислав Стефановић рекао је да Министарство спољних послова у координацији с осталим државним органима чини све да пружи максималну заштиту повређеним грађанима и да се побрине за тела преминулих и да их у најкраћем року допремимо у државу.

Званични извештај о несрећи Србија ће наредних дана добити од египатских власти.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво