Ганић узвраћа ударац

Ејуп Ганић, дан после повратка у Сарајево, тражи подршку за реванш Србији. "Србија се мора осећати одговорном да плати", рекао Ганић после сусрета са Харисом Силајџићем.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Харис Силајџић разговарао је са бившим чланом Председништва БиХ Ејупом Ганићем о протеклих пет месеци, током којих је у Лондону вођен поступак за изручење Ганића Србији.

Ганић је Силајџићу дао три копије документа који је Србија користила у процесу против њега. Ти документи прецизирају карактер сукоба у Босни и Херцеговини, наводи портал Сарајево-Икс (www.sarajevo-x.com).

"Реч је о документу којим Србија потврђује да је на овим просторима вођен међународни оружани сукоб. Са једне стране била је војска Србије, а са друге оружане снаге БиХ", рекао је Ганић.

Ганић је сматрао да тај документ треба предати председавајућем Председништва БиХ, док су преостале две копије, како је навео, за друга два члана Председништва БиХ.

"Овај процес је за мене као човека био изузетно тежак. Свако је из БиХ урадио онолико колико је могао или није могао. Коцкице ће се послагати. Ми смо сложена држава", рекао је Ганић.

Бивши члан ратног Председништва БиХ истакао је да, у будућности, очекује отварање новог поглавља у сарадњи са Србијом, али да је, када је реч о прошлости, потребно све рашчистити на међународним судовима.

"Ова земља је била нападнута, фабрике су нам уништене и однете, страдао је велики број цивила, и Србија се мора осећати одговорном да плати за то", појаснио је Ганић, истичући да је читав процес био против БиХ из оног времена, БиХ која се бранила.

"Све што смо урадили, урадили смо у интересу и заштити Босне и Херцеговине и њених грађана, и наставићемо то и даље радити", рекао је Силајџић, истичући да је држава учинила колико је могла.

Влада Републике Српске је, на данашњој седници, задужила Републички центар за истраживање ратних злочина, да Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву достави комплетну документацију о случајевима "Добровољачка" и "Ганић", ради спровођења даље кривичне истраге у складу са важећим правним прописима.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво