Трагедија у Египту

Деветоро туриста из Србије погинуло у саобраћајној несрећи у Египту. Шлепер ударио у аутобус са 17 путника. Осморо повређених, један животно угрожен, потврдио за РТС амбасадор Дејан Васиљевић. Туристи у Египат отпутовали преко агенције "Перла турс" из Новог Сада. У Србији 17. јул Дан жалости, високи српски званичници породицама страдалих упутили најдубље саучешће.

Према незваничним информацијама које је Амбасада Србије у Египту добила од Туристичке полиције Египта, у саобраћајној несрећи на путу између Луксора и Хургаде јутрос је погинуло девет држављана Србије, а осморо је повређено. Повређени путници су хоспитализовани у болници у Каиру. Првобитна информација била је да је у несрећи погинуло једанаесторо држављана Србије.

Влада Србије прогласила је петак, 17. јул, Даном жалости, поводом погибије српских држављана у тешкој саобраћајној несрећи у Египту, саопштила је Владина Канцеларија за сардњу с медијима.

Амбасадор Србије у Египту Дејан Васиљевић изјавио је за РТС да се један од осам српских туриста повређених у саобраћајној несрећи код Луксора још увек налази у животној опасности.

Васиљевић је рекао да су лекари оперисали тог пацијента и да су његове повреде још опасне по живот, док је стање осталих седам повређених лакше.

Амбасадор је додао да египатски лекари очекују да ће се здравствено стање и тог угроженог пацијента до сутра стабилизовати.

Сви повређени су смештени у једну од најбољих клиника у Каиру, а вечерас их је обишао и изасланик египатског председника  Хоснија Мубарака који је лекарима наложио да за повређене туристе обезбеде најбољу медицинску негу.

Према речима Васиљевића, сви запослени у амбасади у Каиру су ангажовани а очекује се и долазак конзуларне делегације из Београда како би се обезбедила помоћ повређенима и како би се организовало пребацивање тела погинулих у Србију.

Министарство инфраструктуре навело је да ће тражити од националног авиопревозника "ЈАТ Ервејза" да обезбеди авион којим ће породице погинулих и повређених што пре моћи да одлете у Каиро. Како РТС сазнаје, "ЈАТ Ервејз" спреман је да обезбеди лет у року од два сата од тренутка када добије захтев.

Васиљевић је раније данас рекао да је Амбасада Србије у Каиру добила информације од званичних органа да је реч о аутобусу у коме је било 17 путника из Србије, 14 одраслих и троје деце.

Настрадали грађани Србије били су у Египту на годишњем одмору, а тамо су отпутовали у аранжману туристичке агенције "Перла турс" из Новог Сада.

Представници Амбасаде Републике Србије у Египту отпутовали су данас у Хургаду, како би нашим грађанима пружили сву неопходну помоћ.

Министарство спољних послова Србије, такође је данас хитно упутило специјални конзуларни тим који ће у наредним данима извршити све неопходне конзуларне радње, како би повређени грађани били адекватно збринути, као и да би се у што краћем року омогућио пренос тела погинулих грађана Србије.

У агенцији немају детаље о идентитету страдалих и повређених, али су цео списак путника послали у Египат, како би олакшали идентификацију жртава и повређених.

Како је Танјугу раније данас рекао директор "Перла турса" Миленко Зељковић у авиону "Јата" који је из Београда пут Египта одлетео 10. јула налазило се 92 путника и двоје деце који су на летовање отишли посредством те агенције, као и још 34 путника који су били у аранжману две београдске агенције "Топ турс" и "Матико".

Возач шлепера изазвао удес

Политички директор Министарства спољних послова Борислав Стефановић изјавио је на ванредној конференцији за новинаре да је узрок несреће судар аутобуса у коме су били српски туристи са шлепером и да је несрећу изазвао возач шлепера.

Већина повређених, од којих су неки у животној опасности, пребачена је у болницу у Каиру, рекао је Стефановић.

Министарство спољних послова је препоручило националном авио превознику ЈАТда обезбеди превоз у Египат за породице повређених и погинулих.

"Министарство спољних послова у кооридинацији с осталим државним органима чини све да пружи максималну заштиту повређеним грађанима и да се побрине за тела преминулих и да их у најкраћем року допремимо у државу", рекао је Стефановић.

Број коментара 98

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара