Напад на Жандармерију у околини Бујановца

Два припадника Жандармерије рањена ноћас, у 00:10 часова, у терористичком нападу гранатом из ручног бацача, на прилазу селу Лучане у општини Бујановац. ВМА саопштава да рањени жандарми нису животно угрожени. Дачић: Напад на полицајце јесте напад на државу Србију и њен територијални интегритет.

У терористичком нападу гранатом из ручног бацача, у селу Лучане у општини Бујановац, ноћас у 00:10 часова рањена су два припадника Жандармерије.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је напад на полицајце, напад на државу Србију и њен територијални интегритет.

Возило којим су патролирали припадници жандармерије погођено је, а од гелера један припадник је рањен у ногу, док је други погођен у врат.

Напад се догодио десет минута иза поноћи и изведен је лансирањем пројектила из ручног бацача на два службена возила "ландровер дифендер" МУП-а.

"Ради се о терористичком акту, из класичне заседе, који су, највероватније, извели остаци терористичких група из тог подручја", рекао је Дачић новинарима након што је обишао повређене полицајце на Војно-медицинској академији.

Те терористичке групе се, указао је министар, пребацују са територије Косова и Метохије преко административне линије, због чега ће МУП озбиљно упозорити Еулекс на такву појаву.

Председник Србије Борис Тадић обишао је рањене припаднике Жандармерије. 

Оба рањена полицајца су у стабилном стању и нису витално угрожени. Реч је о младићима, старим око тридесетак година, који су из краљевачког одреда, речено је новинарима на Војно-медицинској академији.

Начелник ВМА Миодраг Јевтић рекао је да је Ненад Николић теже рањен и да се после хируршке интервенције налази у стабилном стању на Клиници за ортопедију.

"Други повређени, Милош Царовић, задобио је нешто лакшу повреду, лекари контролишу његово здравствено стање и налази се на Клиници за ОРЛ", додао је Јевтић. Начелник ВМА очекује да ће њихов опоравак тећи предвиђеним током.

Исражни судија Окружног суда у Врању Станиша Михајловић рекао је извештачу РТС-а да је неколико минута иза поноћи извршен напад на два возила жандармерије и да су том приком повређени припадници МУП-а. Оба возила су оштећена гелерима, а видљива су оштећења и на околним кућама.   

Како незванично сазнаје извештач РТС-а Миљана Окиљевић, пројектил испаљен из бацача пао је испред возила и погодио задњи леви точак џипа у којем су се налазили жандарми. У возилу је био и трећи жандарм, који је повређене одвезао у болницу у Бујановцу. Рањени су након тога пребачени хеликоптером у Београд.

МУП саопштава да је увиђај у току и најављује да ће предузети све мере да се нападачи пронађу и законски процесуирају.

"Држава Србија и МУП ће и даље наставити да одржавају, не само јавни ред и мир, већ ће осигурати безбедност за све грађане Србије и за грађане који живе у Копненој зони безбедности на југу Србије", нагласио је Дачић.

"Одлучно ћемо одговорити на сваку претњу нашем територијалном интегритету или на напад на припаднике полиције", закључио је Дачић.

Дачић ће сутра са председником Борисом Тадићем и министром одбране Драганом Шутановцем обићи Копнену зону безбедности на југу земље.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи