Жарко Лаушевић ухапшен у Америци

Глумац Жарко Лаушевић ухапшен у Америци због боравка без визе, саопштило је Министарство правде Србије. Због неиздржавања казне за убиство, за Лаушевићем је 2002. године расписана међународна потерница.

Због боравка у Сједињеним Америчким Државама без визе, глумац Жарко Лаушевић је ухапшен, саопштило је Министарство правде Србије.

Министарство правде обавештено је од надлежних органа Америке да је Жарко Лаушевић лишен слободе јуче од стране Бироа за емиграцију и царине и то због боравка у САД без емигрантске визе, наводи се у саопштењу.

Како је наведено у допису упућеном Министарству правде, емиграционе власти САД разматрају могућност депортације Лаушевића из САД-а.

За Жарком Лаушевићем је расписана међународна потерница 2002. године на захтев Трећег општинског суда у Београду, који је издао наредбу за издавање потернице ради извршења казне затвора у трајању од 13 година.

Познати глумац је осуђен пресудом Врховног суда Црне Горе 22. марта 2001. године због убиства.

Министарство правде наводи да ће, уколико Лаушевић буде депортован у Србију,  бити ухапшен на основу наведене наредбе Трећег општинског суда у Београду и упућен на извршење изречене казне.

Лаушевић је 31. јула 1993. године у кафићу "Епл" у Подгорици убио Драгора Пејовића и Радована Вучинића чиме је, према оцени судског већа Вишег суда у Подгорици, прекорачио границе нужне одбране.

Познати глумац првобитно је био осуђен на 13 година затвора, али су његови браниоци тражили обнову поступка због "мањкавости у доказном поступку".

У новом поступку, фебруара 1998. године, Лаушевић је осуђен на четири године затвора. Пошто је то време провео у притвору, пуштен је на слободу.

Црногорски Врховни суд поништио је пресуду Вишег суда у Подгорици и наредио ново суђење након жалбе и тужиоца и одбране, уз образложење да су почињене "битне повреде одредаба кривичног поступка".

Виши суд је у октобру 1999. године поново изрекао казну од четири године затвора, али је марта 2001. Врховни суд преиначио пресуду са четири на 13 година затвора.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво