Наставак суђења у афери "Кофер"

Настављено суђење бившем вицегувернеру НБС Дејану Симићу и функционеру СПС-а Владимиру Заграђанину, који се терете за примање мита. У наставку суђења сведочио гувернер НБС Радован Јелашић.

У Окружном суду у Београду настављено је суђење актерима афере "Кофер", бившем вицегувернеру НБС Дејану Симићу и функционеру СПС-а Владимиру Заграђанину.

Гувернер НБС Радован Јелашић, сведочећи на суђењу, изјавио је да му бивши вицегувернер Симић, никад није тражио било какве бенефиције за "Кредитно-експортну банку" (КЕ банка).

"Разговарали смо о проблемима које НБС има са КЕ банком, али ми вицегувернер никада није тражио да се нешто уради у њену корист", изјавио је Јелашић.

Јелашић је објаснио како је дошло до одлуке да се КЕ банци крајем 2004. године одузме дозвола за рад, истичући да је коначну одлуку донео он лично, пошто је усвојио предлог Комисије за надзор банака.

Прву контролу КЕ банке обавила је НБС у 2003. године када је на њеном челу била Кори Удовички. Наложене су одређене мере које је та банка требало да предузме да би наставила да ради у складу са прописима, а следећа контрола извршена је 30. септембра 2004. године.

"Комисија за супервизију рада банке констатовала је да је банка "подкапитализована и да не располаже капиталом од десет милиона евра, који је прописан законом, па је Комисија за надзор банака предложила да се банци одузме дозвола за рад", рекао је Јелашић и додао да је тај предлог он потписао, односно усвојио.

Комисију за надзор чинили су директори свих сектора у НБС, директор НБС и вицерувернер Симић, појаснио је Јелашић наводећи да не зна како је ко од чланова гласао када се расправљало о одузимању дозволе КЕ банци.

После одузимања дозволе дошло је до проблема, навео је Јелашић, пошто су акционари те банке поднели кривичне пријаве против чланова комисије и њега, а поднели су и тужбе Трговинском суду.

Гувернер је потврдио да се са председником ТБИ групе и акционаром КЕ банке Шаломом Шпилманом састао два пута у просторијама НБС, и да му је тада изричито рекао да НБС неће вратити дозволу за рад тој банци.

Стечај и ликвидација решење проблема 

Јелашић је рекао и да је са Ивицом Дачићем, тадашњим шефом посланичке групе СПС, разговарао о томе једном приликом у Скупштини Србије и да му је рекао да се проблеми могу решити једино стечајем и ликвидацијом, напомињући да је у том периоду НБС одузела дозволе за рад око 30 банака.

Гувернер, пак, није имао објашњење зашто је Шпилман послао факс на његово и Симићево име у НБС 11. јанура, дан пре откривања афере "кофер", у коме их је обавестио да ће бити у иностранству и оставио број телефона на који могу да га контактирају.

"За факс сам сазнао сутрадан, пошто ме је полиција обавестила да је Симић ухапшен", рекао је Јелашић, наводећи да је Шпилмана доживео као акционара који жели да реши питање свог власничког удела у КЕ банци.

Симић и Заграђанин ухапшени су 11. јануара 2006. године у стану бившег вицегувернера НБС у Београду, где је полиција пронашла акт ташну са 100.000 евра, због чега је тај случај у јавности познат као "афера кофер".

После двомесечног боравка у притвору Симић је пуштен да се брани са слободе, после чега је још извесно време радио као саветник НБС.

Обојица су током саслушања негирала да су извршили дело за које се терете.

Симић и Заграђанин  се терете за примање мита, односно посредовања у примању мита, како би НБС вратила дозволу за рад Кредитно-експортној банци која јој је одузета крајем 2004. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи