Масовна гробница код Рашке

У Рудници код Рашке пронађена гробница са око 250 тела, у којој су највероватније тела Албанаца убијених 1999. године на Косову То је шеста масовна гробница откривена у Србији, после 5. октобра 2000. године.

Тужилаштво за ратне злочине, у сарадњи са Еулексом, открило је локацију на југу Србије за коју се сумња да је масовна гробница у којој је, према сведочењима, похрањено 250 тела косовских Албанаца, изјавио је српски тужилац Владимир Вукчевић.

Ово је шеста масовна гробница откривна на територији Србије и друга по величини, после гробнице у Батајници, у којој је откривено 750 посмртних остатака.

Вукчевић је рекао да се могућа гробница налази на локацији Рудница, код Рашке, недалеко од локације Мајдан, која је претраживана пре неколико година, али у њој ништа није нађено.

"Ово је наша обавеза према жртвама и њиховим породицама. Подсећам вас да је наш циљ задовољење правде за жртве и да њихове породице имају право да бар сахране своје најмилије", истакао је тужилац.

Према његовим речима, на овај начин показујемо и демокртски капацитет Србије, одлучношћу да сваки злочин истражимо до краја, без обзира на то ко је починилац, а ко жртва.

"Уједно мислим да је ово најбољи пут ка помирењу на овим просторима. Као тужилац за ратне злочине очекујем да ћу добити одговор на питање шта је са близу 500 несталих Срба", истакао је Вукчевић.

Захваљујући овим открићима, рекао је Вукчевић, "добићемо знатно повољнију ситуцију у процесно-правном смислу у нашим предметима у којима процесуирамо злочине на Косову и Метохији".

Вукчевић је навео да ће бити испитане све локације за које се сумња да се на њима налазе масовне гробнице, као и да ће бити истражени сви злочини у вези са њима.

Према речима Владимира Вукчевића, Тужулаштво је кључне информације о овој гробници добило од колега из Еулекса са којима, како је навео, остварује веома ефикасну сарадњу.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић је додао да се масовна гробница, на основу досадашњих истраживања, налази у дворишту предузећа "Космет пут", делимично на паркингу испред зграде саграђене после оружаних сукоба 1999. године, а делимично испод зграде предузећа.

Према сазнањима Тужилаштва, навео је Векарић, на територији Косова и Метохије су постојале примарне гробнице на три локације - Стрелиште (код Призрена), Јањево и у кругу Транспортног предузећа у Приштини, где су тела похањивана, а потом са тих локација жртве поново откопаване и пребациване на територију Србије, напоменуо је Векарић.

Према његовим речима, после демократских промена ово је шеста пронађена масована гробница у Србији, а друга по величини.

Претходно су откривене масовне гробнице у Батајници, Петровом Селу, Перућцу, Волујку и у Горњем Малишеву.

Вукчевић је напоменуо да главни тужилац Хашког суда долази у посту Србији и да ће 13. маја, у четвртак, одржати конференцију за новинаре у Тужилаштву за ратне злочине.

Тужилац није могао да процени да ли ће откриће гробнице бити од утицаја на Брамерца, наводећи да хашки тужилац у Србију долази превасходно по питању сарадње с Трибуналом.

Србија је спремна да истражи истину о свим злочинима

Министарка правде Снежана Маловић оценила је данас да је откривање потенцијалне масовне гробнице у Рашкој, са посмртним остацима око 250 косовских Албанаца, од изузетне важности за утврђивање истине о злочинима почињеним на Косову и Метохији.

Маловићева је истакла да то представља недвосмислен доказ да је Србија спремна да истражи истину о свим злочинима на овим просторима.

"Ми смо у потпуности спремни да расветлимо истину о свим несталим лицима на подручију Косова и Метохије и да пред лице правде изведемо све оне који су злочине починили", изјавила је Маловић.

Према њеним речима, Србија улаже максималне напоре да сви починиоци ратних злочина, независно од националности или функције, буду кажњени и да правда за жртве и њихове породице буде задовољена.

"Откривањем масовне гробнице у Рашкој, Србија је изнова показала јасно опредељење према својој прошлости и, уједно, послала недвосмислену поруку да се овако нешто више никада неће поновити", навела је министарка.

Маловићева је додала да очекује да ће се интензивирати истраге које ће довести до откривања пуне истине о судбини близу 2.000 несталих Срба и Албанаца са Косова и Метохије.

Време: Мајдан код Рашке

Непосредно после НАТО бомбардовања, напуштени каменолом је осветљен и ограђен, а два расходована и зарђала камиона и неколико багера обезбеђивао је до пре три године ноћни чувар, пише Првослав Карановић у недељнику Време (3. мај 2007. године)

Овај каменолом напуштен је још од касних 80-их година, а ту је било језерце кога више нема. Непосредно после НАТО бомбардовања Мајдан је осветљен и ограђен: два расходована и зарђала камиона и неколико багера обезбеђивао је до пре три године ноћни чувар у кућици налик стакленој трафици, да би након тога била сазидана већа кућа, а на њој је освануо натпис "Предузеће за путеве, Косметпут".

Када се приђе до ограде види се само део мочварне површине са бујном вегетацијом, а унутар каменолома уз обронке (северозападна страна уколико би се стало у центар) налази се нешто налик подзиданом полуострву које сеже у мочварне делове. Каменолом је ограђен на веома чудан начин.

Усечен је у брдо и ограђен само са оне стране где је улаз у њега. Но није ограђен са "горње" односно источне стране где би могао неко да падне у амбис висок неколико десетина метара.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво